Eveniment

E important ca economia românească să devină mai capitalizată prin Bursă şi mai puţin dependentă de împrumuturile din bănci

Prioritatea zero pentru Guvernul român este absorţia fondurilor europene

Foto: Silviu Matei

Autor: Claudiu Ilioiu, Marius Fratila

27.05.2012, 11:14 300

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a declarat, la emisiunea "După 20 de ani" difuzată, duminică, de PRO TV, că e important ca economia românească să devină mai capitalizată prin Bursă şi mai puţin dependentă de împrumuturile din bănci.

"Am remarcat că în Europa de est proiectele sunt mult mai dependente de împrumuturile din bănci decât în Vest, unde folosim mai mult bursele. Sunt 20% luate din bursă şi 80% din bănci pentru finanţare, în Vest este invers. O provocare pentru România este cum poate să folosească bursele şi mijloacele alternative de finanţare", a spus ambasadorul britanic, amintind de un proiect de colaborare între BVB şi London Stock Exchange, care permite companiilor din România să intre pe piaţa londoneză.

La începutul acestui an, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi London Stock Exchange Group (LSEG), cel mai mare operator bursier din Europa, au semnat un acord de cooperare care vizează printre altele organizarea comună a unui forum de investiţii prin care conducerea BVB îşi propune să promoveze piaţa de capital din România în faţa investitorilor de la Londra, dar şi un posibil indice FTSE pentru bursa românească.

Prin acest parteneriat, conducerea BVB speră să crească vizibilitatea pieţei locale pe plan internaţional. Reprezentanţii bursei de la Londra au avut programate întâlniri şi cu oficiali ai Guvernului, pentru a dezvolta iniţiative comune în scopul promovării companiilor româneşti în rândul investitorilor şi consultan­ţilor londonezi

Cu privire la acordul României cu FMI, el a precizat că datorită eforturilor care s-au făcut România este într-o poziţie mai bună acum decât o ţară care nu a urmat un program cu fondul.

"Poziţia macroeconomică a României este printre cele mai bune din Europa. Creşterea economică este necesar pentru Europa de astăzi şi o politică macroeconică mai activă, dar şi reforme structurale pentru a da drumul întreprinderilor şi locurilor de muncă (...) Într-o situaţie de incertitudine în Europa, este foarte important pentru investitorii britanici şi străini să aibă acest semn de continuitate şi această afirmare că România va continua împreună cu FMI", a mai punctat Martin Harris

De asemenea, el a arătat că fondurile europene reprezintă pentru România şi un avantaj în privinţa creşterii competitivităţii, prin care ar putea fi rezolvată şi problema lipsei unei infrastructuri performante.

"România are un avantaj specific, o alocaţie mare de fonduri europene. Noi nu avem aşa ceva în Marea Britanie, dar această alocaţie dau un avantaj mare pentru România şi în privinţa competitivităţii. Lipsa de infrastructură este unul dintre dezavantajele României privind competitivitatea. Un program de infrastructură finanţat de UE este şi o sursă de locuri de muncă, dar şi de competivitate şi o bază pentru creşterea economiei în viitor", a apreciat ambasadorul Harris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO