Eveniment

E oficial: 2,1 milioane de salariaţi vor primi 100 de lei în plus la salariu din 2019. Angajaţii cu 15 ani de vechime nu mai primesc salariu minim diferenţiat

Oana Tufăroiu, sales & operations director, Humangest: „Am sesizat în ultimul trimestru că numărul de poziţii vacante a început să scadă simţitor şi că foarte multe organizaţii au decis să îi încarce cu mai multe sarcini pe angajaţii existenţi în loc să aducă oameni noi.“

Oana Tufăroiu, sales & operations director, Humangest: „Am sesizat în ultimul trimestru că numărul de poziţii vacante a început să scadă simţitor şi că foarte multe organizaţii au decis să îi încarce cu mai multe sarcini pe angajaţii existenţi în loc să aducă oameni noi.“

Autor: Adelina Mihai

10.12.2018, 00:07 7476

♦ Salariul minim creşte de la 1.900 de lei brut în prezent la 2.080 de lei brut pe lună începând din ianuarie 2019, conform unei hotărâri adoptate de guvern ♦ Salariul minim net va ajunge la 1.263 de lei începând de luna viitoare, în creştere cu 101 lei faţă de situaţia actuală ♦ Peste 2,1 milioane de angajaţi vor avea, astfel, salarii mai mari ♦ Salariul minim diferenţiat rămâne valabil doar pentru absolvenţii de facultate, în anumite condiţii.

Guvernul a aprobat hotărârea prin care salariul minim brut creşte de la 1.900 de lei brut la 2.080 de lei brut începând cu 1 ianuarie 2018, arată un anunţ făcut vineri de Ministerul Muncii. Totodată, guvernanţii au decis introducerea salariului minim diferenţiat doar pentru angajaţii pe funcţii pentru care sunt necesare studii superioare şi care au cel puţin un an ve­chi­me, care vor primi cel puţin un salariu mi­nim brut de 2.350 de lei. În valori nete, creş­terea salariului minim va fi cu 101 lei pentru toţi angajaţii plătiţi la acest nivel (de la 1.162 de lei net în 2018 la 1.263 de lei net în 2019) şi cu 251 de lei pentru angajaţii cu facultate încadraţi pe funcţii care necesită studii superioare şi un an de vechime (de la 1.162 de lei net în 2018 la 1.413 lei net în 2019).

„Toţi angajatorii ştiau că o să urmeze o creştere a salariului minim, nu e nicio surpriză că la începutul fiecărui an minim urmează să crească, fără să fie corelat cu ce se întâmplă la nivel de performanţă în mediul privat. Nimeni nu mai caută să justifice această creştere, toţi caută soluţii să o asimileze, pentru că nu au de ales. A fost o surpriză nivelul de salarizare diferenţiat. Supărarea venea din zona introducerii salariului diferenţiat pentru cei cu experienţă pentru că nu era neapărat echitabil la nivelul companiilor, dar s-a eliminat“, a explicat Oana Tufăroiu, sales & operations director în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar Humangest, care are aproximativ 500 de salariaţi.

Iniţial, guvernul anunţase creşterea salariului minim pe economie de la 1.900 de lei brut lunar la 2.080 de lei brut şi diferenţiat, până la  2.350 de lei brut pentru angajaţii cu 15 ani de vechime sau cu studii superioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO