Companiile E.On şi GDF vor trimite, miercuri, patru echipe la Sighetu Marmaţiei pentru a face o evaluare a întregului sistem de distribuţie a gazului, la solicitarea primăriei, a declarat pentru MEDIAFAX viceprimarul oraşului, Ovidiu Nemeş.
"După ceea ce s-a întâmplat primăria nu mai are încredere în sistem, astfel că am solicitat sprijinul unor companii. E.On şi GDF s-au oferit să ne ajute, iar mâine (miercuri -n.r.) patru echipe vor vei la Sighetu Marmaţiei pentru a face o evaluare a întregului sistem de distribuţie a gazului. Vor face verificări pe toată reţeaua de 48 de kilometri", a declarat Nemeş.
Potrivit acestuia, concluziile acestei evaluări vor fi prezentate primăriei, care la rândul ei le va prezenta ANRE.
Furnizarea gazului la Sighetu Marmaţiei este în continuare oprită, fiind afectaţi 40 de consumatori, care de duminică nu au nici energie electrică.
Potrivit autorităţilor, aceştia stau în locuinţe la minus 7-8 grade Celsius, în condiţiile în care echipele de muncitoti nu au putut intra în perimetrul în care s-au produs exploziile din cauza riscului de prăbuşire a clădirii. Marţi după-amiază s-a început demolarea unui corp al imobilului în care s-au produs exploziile, după ce fratele proprietarului clădirii şi-a dat acordul în acest sens.
Pe de altă parte, toate instituţiile care îşi au sediile pe acea stradă, respectiv Primăria, Administraţia Financiară, Tribunalul, au activitatea oprită.
"În niciuna dintre aceste clădiri nu s-a mai intrat de când au avut loc exploziile. Toţi angajaţii au rămas acasă", a declarat primarul Eugenia Godja.
Primăria din Sighetu Marmaţiei a avizat, luni, demolarea clădirii unde s-au produs cele două explozii, după ce reprezentanţii Inspecţiei de Stat în Construcţii au solicitat o autorizaţie în acest sens.
Marţi, autorităţile au anunţat că au sistat demolarea clădirii, pentru moment, la cererea lui Ioan Sas, care a susţinut că dacă imobilul va fi demolat vor fi distruse probe din anchetă. Sas susţine că după finalizarea cercetării criminalistice se poate proceda la demolarea imobilului, acestea fiind argumentele pentru care a încercat să obţină suspendarea autorizaţiei de demolare. Ulterior s-a decis să fie demolată manual o parte a clădirii.
Imobilul respectiv se află la intersecţia străzilor Corneliu Coposu cu Gheorghe Şincai, iar în vecinătate se situează Memorialul Sighet şi, la zeci de metri distanţă, pe o altă stradă, paralelă cu cea unde este clubul, se află sediul Primăriei Sighetu Marmaţiei. În urma exploziei, în zona respectivă s-a format un crater de câteva zeci de metri.
Prima explozie de la clubul din Sighetu Marmaţiei a avut loc sâmbătă, în jurul orei 0.56, cel mai probabil din cauza unei acumulări de gaze la un etaj superior al imobilului la subsolul căruia se afla discoteca, care însă nu era conectată la reţeaua de gaze. A doua explozie, care i-a surprins pe anchetatorii care făceau investigaţii la faţa locului, s-a produs în jurul orei 10.00 - 10.30.
În urma primei explozii, şapte persoane au fost rănite, dintre care şase tinere au fost aduse duminică dimineaţă la Spitalul de Arşi din Bucureşti, cu un avion militar. Ele au suferit arsuri pe 30-60 la sută din suprafaţa corpului, mai ales pe faţă şi pe mâini.
În a doua deflagraţie, zece persoane au fost rănite, printre care trei ofiţeri de poliţie, doi pompieri şi un notar care avea biroul deasupra clubului.
Chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Române, a declarat că în urma celor două deflagraţii au fost rănite 21 de persoane, din care 17 au fost spitalizate - 15 la Bucureşti, una la spitalul din Sighetu Marmaţiei şi una la spitalul din Baia Mare.
Dintre cele 15 persoane rănite aduse la Bucureşti, 11 sunt internate la Spitalul de Arşi şi patru la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
Parchetul Tribunalului Maramureş face cercetări pentru infracţiunile de vătămare corporală din culpă, distrugere şi la legea protecţiei muncii, întrucât a doua explozie s-a produs când erau în local angajaţii de la ISU, ai Poliţiei, de la Gaze, care vroiau să investigheze modul cum s-a produs deflagraţia de sâmbătă spre duminică.
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, care a fost director Distrigaz, a declarat pentru presa locală că a doua deflagraţie de la Sighetu Marmaţiei putea fi evitată dacă se respectau normele de lucru şi că procedurile de intervenţie după prima explozie nu au fost respectate.
Inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a declarat pentru MEDIAFAX că primele date în cazul celei de-a doua explozii de la Sighetu Marmaţiei arată că ar fi fost încălcată o regulă elementară, şi anume nu ar fi fost întreruptă furnizarea cu gaze şi electricitate în clădire.
Prefectul de Maramureş, Alexandru Pocol, a declarat că cea de-a doua explozie s-a produs chiar în momentul în care şeful companiei de gaze din Sighetu Marmaţiei a semnalat cu detectorul prezenţa gazului.
Procurorii Parchetului Tribunalului Maramureş au ridicat mai multe documente de la firma Berg Sistem Gaz şi audiază angajaţi ai societăţii care au executat lucrarea, precum şi persoane care au fost în clădirea unde s-au produs cele două explozii.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va verifica dacă firma Berg Sistem Gaz, care livrează gaze naturale în Sighetu Marmaţiei, a derulat inspecţiile periodice obligatorii la reţeaua de gaze din localitate.
Şeful Biroului Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Marius Foitoş, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că avaria s-a produs din cauza unei fisuri la îmbinarea în "T" a conductelor de gaz de pe străzile Corneliu Coposu şi Gheorge Şincai.
"A fost o fisură la sudura conductei mari, o fisură mare", a declarat procurorul, precizând că respectiva bucată de conductă a fost ridicată, urmând să fie făcută o expertiză pentru a fi stabilite cauzele fisurării conductei.
Potrivit sursei citate, cercetarea la faţa locului s-a făcut în condiţii extrem de dificile din cauză că au existat în continuare scurgeri de gaz, inclusiv luni dimineaţă.
Reprezentanţii SC Berg Sistem Gaz SA susţin că în iunie 2010, când noul acţionariat al firmei a preluat managementul sistemului de distribuţie a gazului din Sighetu Marmaţiei, a fost făcută o expertiză tehnică a sistemului, nefiind indentificate probleme.
Potrivit gândul.info, SC Berg Sistem Gaz, care se ocupă de distribuirea gazelor în Sighetu Marmaţiei, şi al cărei director local a fost grav rănit în explozia de duminică, de la clubul Euphobia, este o firmă mică, cu sediul declarat în trei camere de pe bulevardul Carol din Bucureşti.
Deţinută în proporţie de 99,68% de Anumersus Co. Ltd., un offshore înregistrat la Limassol, în Cipru, şi care nu plăteşte taxe statului român, firma a fost cumpărată în 2010 de la cei trei foşti acţionari, Vasile Grigorescu, Veniamin Ionuţ Dojana şi Dan Radu Nicoară. În acţionariatul actual mai apare, cu 0,32%, Gheorghe Belean.
Începând cu 18 octombrie 2011, administratorul acestei firme este Costin Berevoianu, consilier al primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Berevoianu a condus ARBAC (Administraţia Apă-Canal din Bucureşti), postură din care negocia amenzi şi contracte cu Apa Nova, apoi a fost preluat la primărie de Sorin Oprescu.
Costin Berevoianu a explicat pentru gândul că firma Berg Sistem Gaz a concesionat, de la Ministerul Economiei, serviciile de distribuţie de gaz în Sighetu Marmaţiei şi a primit licenţa să procedeze la fel în două localităţi vecine - Vadu Izei şi Sarasău.
Practic, firma funcţionează ca un intermediar, care în plus construieşte şi ţevile de gaz din localitate. Preia gazul de la compania EON Gaz, din reţeaua naţională de transport deţinută de Transgaz şi îl bagă în reţeaua proprie, livrându-l către consumatori la un preţ stabilit de firmă. La încheierea contractului de concesiune, reţeaua de ţevi va intra în proprietatea statului.
Reţeaua de gaz construită de Berg Sistem Gaz la Sighetu Marmaţiei are aproximativ 45 de kilometri de ţevi şi deserveşte în jur de 2.500 de abonaţi. Înainte de investiţie, nu exista reţea de gaz în localitate. "Mai avem de realizat cam 25-30 de kilometri ca să încheiem obligaţiile de investiţii", a declarat Berevoianu.