Eveniment

Economia a recuperat semnificativ în T3/2020, dar complet insuficient pentru o „revenire în V“. Vom avea un W cu o nouă cădere în T4/2020

Economia a recuperat semnificativ în T3/2020, dar...

Autor: Iulian Anghel

16.11.2020, 00:07 562

♦ Economia a crescut în T3/2020 faţă de T2/2020 într-un ritm semnificativ – un plus de 5,6% l Însă scăderea din T2 faţă de T1 a fost de 12,2% ♦ În plus, T4 se anunţă un trimestru destul de zgârcit cu aşteptarea celor optimişti: cresc vânzările online, dar niciun program de calculator nu poate compensa vacanţa de iarnă sau Moş Crăciunul ascuns sub o plapumă roşie.

Datele publicate la finalul săptămânii trecute de INS, referitoare la creşterea economică în T3 şi pe primele nouă luni din an, nu sunt rele deloc, spune economistul Dragoş Cabat. Doar că trimestrul al patrulea arată limpede: va fi o cădere, din cauza restricţiilor noi, obligatoriu a fi luate. Nu vom avea o revenire în „V“, aşadar.

„Datele la T3 nu sunt rele. Nu cred că puteau fi mai bune. Pe de altă parte, avem de-a face cu o schimbare brutală de paradigmă. Nu vorbesc doar despre sectorul HoReCa, aflat în mare dificultate. Vorbim despre foarte multe obişnuinţe ale oamenilor care mişcau businessul. Avioa­nele nu mai zboară, oamenii nu-şi mai fac vacanţele. Târgurile de Crăciun sunt închise, suntem fără schi, fără Moş Crăciun pe horn. Faţă de toate astea, spun că trimestrul al patrulea va consemna o scădere. Pe ansamblu, vom avea, prin urmare o cădere în trimestrul al patrulea. Vedem azi o revenire bună a economiei, dar nu într-un V ci într-un semn radical. Care va fi probabil un W, odată cu datele din trimestrul al patrulea, spune economistul Dragoş Cabat.

Dar ministrul finanţelor, Florin Cîţu este optimist: „Am spus din primul moment că economia îşi revine din trimestrul III şi acum datele confirmă. România este ţara care evită recesiunea tehnică în 2020 aşa cum am promis. Astăzi avem confirmarea că guvernul PNL a administrat foarte bine economia în cea mai dificilă perioadă din ultima sută de ani. Rezultatele ar fi fost mult mai bune daca nu exista majoritatea toxică psd-istă în Parlamentul României. Mulţumim tuturoror românilor pentru că am fost o echipă în acest an dificil. Nu ne oprim aici. 2021 o să fie un an foarte bun pentru români cu o guvernare de dreapta, liberală“.

Economiştii care nu lucrează însă pentru guvern nu cred că lucrurile stau chiar aşa.

În fond şi la urma urmei, cum numeri şi ce numeri?

Ce este mai important – de câte ori ai căzut de pe bicicletă sau câte cucuie ai făcut în total?

„Trimestrul al patrulea din an va fi foarte prost, în condiţiile în care, peste tot în Europa, sunt reintroduse măsuri de carantină. Colegii de la Viena deja anticipează pentru T4 o contracţie în zona euro. Am putea avea, aşadar, în trimestrul acesta (T4) o contracţie, prin urmare o revenire economică nu în V, ci în W“, co­men­tează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, datele publicate vineri de INS, referitoare la evoluţia economiei în al treilea trimestru şi pentru nouă luni din 2020.

Este bine că economia creşte, dar rezultatele consemnate sunt sub aşteptările analiştilor, spune Dumitru: „Dacă, în trecut, o scădere de 5% a economiei României, pentru întreg anul 2020, părea o analiză pesimistă, astăzi, acest minus 5% apare drept un calcul foarte optimist. Noi aşteptam, de pildă, o scădere de minus 5% în T3 faţă de T3 2019. A ieşit un minus de 6%. Analiştii Bloomberg anticipau o cădere de minus 4%, la nouă luni, an/an, şi avem un minus de 5,1%. Peste toate se vor adăuga rezultatele din T4 care nu vor fi bune, din cauza resticţiilor impuse în faţa valului doi al pandemiei“.

Ceva mai optimişti sunt analiştii de la ING Bank. Recuperarea economică este mult sub ceea ce ar justifica pretenţia unei evoluţii în „V“. Datele din trimestrul al treilea arată că drumul către creştere va fi mai lent şi de mai lungă durată, comentează Valentin Tătaru, economist la ING Bank. Însă, adaugă el: „Avem o prognoză de minus 5,5% pentru acest an, pe care o menţinem, deşi acest lucru presupune că economia ar trebui să avanseze cu aproape 1% în al patrulea trimestru faţă de trimestrul al treilea. Acest lucru apare drept ambiţios, dar, având în vedere că măsurile restrictive adoptate de România (în faţa pandemiei – n.red.) sunt mai puţin drastice acum, credem că este posibilă o creşterea şi în al patrulea trimestru.

„Este esenţial acum ce se va întâmpla  nu în T 4 2020, ci cum va fi primul semestru din 2021. Am trecut totuşi destul de bine 2020“, comentează economistul Dragoş Cabat.

Cum va fi, depinde şi de politicile guvernului. Economiştii cred că guvernul a scos-o la capăt, până acum, iar deciziile politice au fost bune pentru vremurile prin care trecem.

Guvernul continuă să meargă pe varianta unui scăderi economice de doar 3,8%, în 2020, şi pe un deficit fiscal de 8,6% din PIB, date mult prea optimiste.

Săptămâna viitoare va avea loc o rectificare bugetară la care datele pot fi ajustate.

„Ar trebui ca guvernul să-şi ajusteze prognozele, în primul rând cele de venituri. Pentru că, dacă ia în calcul venituri mai mari faţă de ceea ce va avea, automat deficitul va fi mai mare (trebuie să acoperi din împrumuturi ceea ce nu obţii din veniturile estimate – n.red.)“

Totuşi, veniturile bugetului arată că problema nu este acolo, ci la cheltuieli. La nouă luni din an, veniturile au scăzut cu doar 0,4% (minus 944 mil. lei) faţă de perioada similară a anului precedent, în condiţiile în care Finanţele au amânat obligaţii la plată de miliarde de lei. Cheltuielile cresc însă puternic şi au fost cu 40 mld. lei peste cele din primele nouă luni din 2019 (plus 15,4%). Astfel, deficitul bugetar a crescut deja, la nouă luni, la 67 mld. lei (6,4% din PIB). În aceste condiţii, este greu de crezut că el se va menţine în limitele anticipate de guvern, de 8,6% din PIB.

Fără aparentă legătură cu politica fiscală, BNR spune într-un raport de vineri că, deşi riscurile asociate cheltuielilor permanente, în special celor de natura transferurilor sociale, s-au diminuat considerabil, configuraţia viitoare pe termen mediu a acestora rămâne marcată de incertitudini ridicate.

„În absenţa unei corecţii, o persistenţă a derapajului fiscal s-ar repercuta negativ asupra percepţiei investitorilor, cu conse­cinţe adverse asupra volumului plasamen­telor realizate în economia domestică“.

Mereu, şi viaţa şi economia sunt o chestiune de stil. BNR crede că toată lumea înţelege ce înseamnă „riscurile asociate chel­tuielilor permanente“. Pe scurt, diferenţa de înţelegere este aceea dintre o pensie de 10.000 de euro şi una de 300 de euro.

Dragoş Cabat, economist: Datele la T3 nu sunt rele. Nu cred că puteau fi mai bune. Pe de altă parte, avem de-a face cu o schimbare brutală de paradigmă. Nu vorbesc doar despre sectorul HoReCa, aflat în mare dificultate. Vorbim despre foarte multe obişnuinţe ale oamenilor care mişcau businessul. Avioanele nu mai zboară, oamenii nu-şi mai fac vacanţele. Târgurile de Crăciun sunt închise, suntem fără schi, fără Moş Crăciun pe horn. Faţă de toate astea, spun că trimestrul al patrulea va consemna o scădere. Pe ansamblu, vom avea, prin urmare o cădere în trimestrul al patrulea.

Florin Cîţu, ministrul finanţelor: Am spus din primul moment că economia îşi revine din trimestrul III şi acum datele confirmă. România este ţara care evita recesiunea tehnică în 2020 aşa cum am promis. Astăzi avem confirmarea că guvernul PNL a administrat foarte bine economia în cea mai dificiala perioadă din ultima sută de ani. Rezultatele ar fi fost mult mai bune daca nu exista majoritatea toxică psd-ista în Parlamentul României. Mulţumim tuturoror românilor pentru că am fost o echipa în acest an dificil. Nu ne oprim aici. 2021 o să fie un an foarte bun pentru români cu o guvernare de dreapta, liberală

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank: Trimestrul al patrulea din an va fi foarte prost, în condiţiile în care, peste tot în Europa, sunt reintroduse măsuri de carantină. Colegii de la Viena deja anticipează pentru T4 o contracţie în zona euro. Am putea avea, aşadar, în trimestrul acesta (T4) o contracţie, prin urmare o revenire economică nu în V, ci în W.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO