Economia a reintrat pe creştere în T2/2018, dar este prea puţin faţă de cât are nevoie guvernul PSD. Ionuţ Dumitru, Raiffeisen: O creştere de 5,5% este aproape imposibil de atins

15 aug 2018 Autor: Iulian Anghel

Economia a crescut în semestrul întâi faţă de S1/2017 cu 4% (serie brută), iar în  T2 faţă de T1 cu 1,4%. Este o creştere în acord cu previziunile economiştilor, dar departe de aşteptările guvernului care şi-a fundamentat bugetul pe un avans al PIB de 5,5%.

Datele publicate marţi de INS au indicat un avans economic solid, creşterea din T2 faţă de T1, de 1,4%, fiind cea mai pu­ter­nică din UE. Cu toate aces­tea economiştii rămân în expectativă.

Este posibil ca, pe tot anul, creşterea eco­nomică să fie de sub 4%, spune eco­nomistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. În aceeaşi vre­me, analiştii ING Bank au admis că avansul din trimestrul al doilea faţă de trimestrul întâi, de 1,4%, este peste aşteptările lor, dar au anun­ţat că nu-şi modifică previziunea de creş­tere de 3,5% pentru întreg anul.

Având în vedere că economiştii anticipau o reducere mai pronunţată a consumului în T2 – consum care a determinat, în mod covârşitor, creşterea de 6,9% din 2017 – evoluţia PIB-ului, anunţată de INS în trimestrul al doilea şi în primul semestru apare drept solidă. „Creşterea este foarte bună, deocamdată. Mă aşteptam la un avans de sub 1% în T2 faţă de T1, dar acesta a fost de 1,4%. Vom avea, prin urmare, pe tot anul, cel mai probabil, o creş­­tere economică de 3,5 - 4%“, comentează eco­nomistul Dragoş Cabat.

Economistul Aurelian Dochia admite şi el că avem o creştere economică bună, mai ales în comparaţie cu ceea ce se întâmplă în UE. Dar, la fel ca alţi economişti, subliniază că ceea ce este bun pentru economie nu este neapărat o fericire şi pentru guvern, pentru că bugetul ge­ne­ral consolidat este croit pe o creştere econo­mică de 5,5%, cu mult sub ceea ce a oferit economia în semestrul întâi.

Guvernul a efectuat recent o rectificare bu­ge­tară pozitivă. Rectificarea a majorat veni­tu­rile cu 6,4 mld. lei, iar cheltuielile cu 7,5 mld. lei, ceea ce va conduce şi la creşterea deficitului bugetar cu 1,1 miliarde de lei, până la 28 mld. lei (2,97% din PIB). Însă acest calcul este făcut pe o creştere economică de 5,5% din PIB, creştere greu de atins, în opinia economistului-şef al Raifeisen Bank.

În faţa acestei perspective, economistul Aurelian Dochia opinează că guvernul nu va avea de ales şi va depăşi deficitul fiscal ţintă de 3% din PIB.

În tabăra PSD domneşte însă optimismul. Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă şi artizan al programului de guvernare, subliniază că avansul economiei trimestru la trimestru este cel mai mare din UE.

Sunt şi alte motive de optimism. Industria merge bine, după un încept de an ezitant, inflaţia a făcut în iunie un pas înapoi, în vreme ce ROBOR începe să coboare uşor, după ce se apropiase de 3,5%.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.08.2018

 
Cuvinte cheie:
crestere
, economie
, guvern
, ionut dumitru
, nevoie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide