Eveniment

Economia a urcat cu doar 0,2% în 2012. Oamenii de afaceri spun că este nevoie urgentă de măsuri de relansare

Economia a urcat cu doar 0,2% în 2012. Oamenii de afaceri spun că este nevoie urgentă de măsuri de relansare

Economia României a înregistrat anul tre­cut o creş­tere firavă de 0,2%, dezamă­gitoare pentru oamenii de afaceri, care spun că este nevoie urgentă de măsuri de relansare. Ei cer Guvernului să găsească "cheia" pentru a proteja şi încuraja capitalul autohton şi, în plus, să impulsioneze exporturile, în principal pe cele din afara Uniunii Europene.

"Este bine că am crescut, însă un avans de 0,2% nu este suficient. Pentru a ne reveni avem nevoie de un avans mai puternic şi stabil. Pentru ca economia să iasă din această situaţie este nevoie să fie impulsionate ex­por­turile, mai ales cele din afara UE. Tre­buie să ajutăm şi piaţa locală, dar mai ales expor­tu­rile", spune Gabriel Cârlig, proprietarul producă­torului de textile Jolidon. Jumătate din businessului Jolidon vine din exporturi, potrivit ultimelor date deţinute de ZF.

Anul 2012 s-a remarcat prin producţia agricolă slabă, criza politică internă, declinul investiţiilor şi slaba absor­bţie a fondurilor europene, care, suprapuse pe re­ce­siunea marilor economii europene, au afectat eco­no­mia României.

Produsul intern brut în T4 2012 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu T 3 2012, pe date ajustate sezonier. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, PIB-ul a înregistrat o creştere cu 0,3% pe seria brută şi cu 0,1% pe seria ajustată sezonier, potrivit INS. Pe ansamblul anului 2012, creşterea PIB a fost de 0,2%, după un avans de 2,5% în 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO