Eveniment

Economia accelerează la 5%, vânzările de smartphone-uri au un plus de 20%, dar deficitele cresc

Economia accelerează la 5%, vânzările de...

Autor: Adelina Mihai

16.08.2016, 00:07 655

Economia a crescut cu 5,2% în primele şase luni ale acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, iar o mare parte din indicatorii economici au urmat această pantă de creştere, arată un set de indicatori care ilustrează tabloul macro la şase luni.

Companiile au creat peste 100.000 de noi locuri de muncă, salariile an­ga­ja­ţilor au fost cu 14% mai mari la ju­mă­tatea anului, iar majorările salariale s-au văzut în consum, care la rândul său a crescut cu 18%.

Pe de altă parte, datele statistice ara­tă că importurile de bunuri au cres­cut aproape de două ori mai repede decât exporturile în S1, iar deficitul la comerţul cu bunuri s-a adâncit, însă şi anul aces­ta problema a fost aproape „rezol­va­tă“ de excedentul de la co­merţul internaţional de servicii.

O îmbunătăţire a situaţiei finan­cia­re din gospodăriile româneşti se re­sim­te şi dacă se analizează statistica vân­zărilor de smartphone, care au cres­cut cu 20% în prima jumătate a anu­lui. Şi vânzările de au­to­turisme au crescut cu 6% în S1. În materie de investiţii străine directe, statisticile arată o îmbunătă­ţi­re faţă de anul anterior, marcându-se o creştere de 22% în S1 din 2016, ajun­gând până la circa 2 mld. euro, însă nivelul este departe de „boomul“ investiţional de dinainte de criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO