Eveniment

Economia britanică evită la limită recesiunea

Economia britanică evită la limită recesiunea

Autor: Dorin Oancea

10.02.2023, 14:32 107

Economia Marii Britanii a înregistrat o creştere zero în ultimele trei luni din 2022 - suficient pentru a evita pentru moment intrarea în recesiune - dar se confruntă cu perspective dificile în 2023, gospodăriile continând să se lupte cu o inflaţie de două cifre, scrie Reuters.

Datele lunare privind produsul intern brut pentru luna decembrie - când au avut loc greve de amploare în sectorul public şi în serviciile feroviare şi poştale - au arătat o contracţie de 0,5%, a anunţat Oficiul Naţional de Statistică, mai mare decât prognoza de 0,3%.

Chiar şi aşa, cifrele de vineri vor oferi o oarecare uşurare prim-ministrului Rishi Sunak şi ministrului său de finanţe Jeremy Hunt, în timp ce aceştia caută măsuri pentru a stimula o revenire în viitorul lor buget anual din 15 martie.

Producţia a scăzut cu 0,2% în cele trei luni până la sfârşitul lunii septembrie - când multe companii şi-au oprit activitatea pentru scurt timp pentru a marca funeraliile reginei Elisabeta - iar o altă scădere consecutivă a producţiei în trimestrul al patrulea ar fi corespuns definiţiei obişnuite a recesiunii în Europa.

Banca Angliei a prognozat săptămâna trecută că Marea Britanie va intra într-o recesiune superficială, dar de lungă durată, care va începe în primul trimestru al acestui an şi va dura cinci trimestre.

Standardele de trai ale britanicilor au fost afectate de o creştere bruscă a inflaţiei, care a atins un maxim al ultimilor 41 de ani de 11,1% în octombrie, iar firmele şi gospodăriile vor resimţi, de asemenea, un impact tot mai mare din cauza creşterii rapide a ratelor dobânzilor de către BoE din decembrie 2021.

În trimestrul al patrulea, producţia a fost încă cu 0,8% sub nivelul său de dinaintea pandemiei, în contrast puternic cu alte economii avansate majore, care sunt acum peste dimensiunea lor de dinaintea pandemiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO