Eveniment

Economia britanică se va contracta în 2023, riscă un "deceniu pierdut"

Economia britanică se va contracta în 2023, riscă un...

Autor: Dorin Oancea

05.12.2022, 10:16 64

Economia Marii Britanii este pe cale de a se contracta cu 0,4% anul viitor, în condiţiile în care inflaţia rămâne ridicată, iar companiile îşi suspendă investiţiile, cu implicaţii sumbre pentru creşterea pe termen lung, a prognozat luni Confederation of Business Industry, conform Reuters.

"Marea Britanie se află în stagflaţie - cu o inflaţie galopantă, creştere negativă, scăderea productivităţii şi a investiţiilor întreprinderilor. Firmele văd oportunităţi potenţiale de creştere, dar... vânturile din faţă le determină să pună pe pauză investiţiile în 2023", a declarat directorul general al CBI, Tony Danker.

Prognoza CBI marchează o scădere drastică faţă de cea din iunie, când a prezis o creştere de 1,0% pentru 2023, şi nu se aşteaptă ca produsul intern brut (PIB) să revină la nivelul de dinainte de COVID până la jumătatea anului 2024.

Marea Britanie a fost puternic afectată de o creştere bruscă a preţurilor la gazele naturale în urma invaziei Rusiei în Ucraina, precum şi de o redresare incompletă a pieţei muncii după pandemia COVID-19 şi de investiţiile şi productivitatea în continuare slabe.

Şomajul ar urma să crească până la un vârf de 5,0% la sfârşitul anului 2023 şi începutul anului 2024, de la 3,6% în prezent, a precizat CBI.

Inflaţia britanică a atins un maxim al ultimilor 41 de ani de 11,1% în octombrie, comprimând puternic cererea de consum, iar CBI preconizează că va scădea lent, ajungând la o medie de 6,7% anul viitor şi 2,9% în 2024.

Prognoza CBI privind PIB-ul este mai puţin sumbră decât cea a Office for Budget Responsibility al guvernului - care luna trecută a prognozat un declin de 1,4% pentru 2023.

Însă prognoza CBI este în concordanţă cu cea a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care se aşteaptă ca anul viitor Marea Britanie să fie cea mai slabă economie europeană, cu excepţia Rusiei.

CBI a prognozat că investiţiile întreprinderilor la sfârşitul anului 2024 vor fi cu 9% sub nivelul de dinaintea pandemiei, iar producţia pe lucrător cu 2% mai mică.

Pentru a evita acest lucru, CBI a cerut guvernului să facă mai flexibil sistemul britanic de vize de muncă post-Brexit, să pună capăt la ceea ce consideră a fi o interdicţie efectivă de construire a turbinelor eoliene pe uscat şi să acorde mai multe stimulente fiscale pentru investiţii.

"Vom asista la un deceniu pierdut de creştere dacă nu se iau măsuri. PIB-ul este un simplu multiplicator a doi factori: oamenii şi productivitatea lor. Dar nu avem oamenii, nu avem nici productivitatea", a declarat Danker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO