Eveniment

Economia creşte din nou peste toate aşteptările, dar întrebarea este cât de sănătos este avansul. Datele lunare din economie sugerau o stagnare sau o creştere foarte uşoară a PIB în trimestrul al doilea, faţă de primul trimestru

Economia creşte din nou peste toate aşteptările, dar...

Autor: Răzvan Botea

18.08.2022, 09:24 262

♦ Analiştii financiari au fost surprinşi din nou de Statistică cu o creştere a PIB de 2,1% trimestru la trimestru, a doua cea mai mare din UE, şi de 5,3% an/an.

Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că economia României a crescut consistent în trimestrul al doilea din 2022, atât faţă de trimestrul anterior, cât şi faţă de acelaşi trimestru din 2021. Pentru a doua oară în 2022, evoluţia PIB ia prin surprindere aşteptările pieţei, care vedea o stagnare trimestrială. Surpriza ar putea să fi venit atât din consum, mai ales din consumul de servicii, dar şi din investiţii private, sunt de părere economiştii. Statistica va publica în septembrie datele detaliate. Cu industria în scădere sau stagnare, construcţiile în creştere firavă şi vânzările cu amănuntul sub inflaţie, întrebarea este cât de sănătoasă este creşterea economică.

„În contextul actual, cu tot ce se întâmplă în jurul nostru, este un rezultat excepţional. Ceea ce constituie totuşi un semn de alarmă este dacă ne uităm puţin în structură: vedem că industria în ultima vreme şi a pierdut suflul complet şi creşterea vine din servicii. Este bine că există această creştere, dar o parte este o recuperare a lipsurilor din perioada pandemiei. Pur şi simplu s-a revenit la normal“, comentează Aurelian Dochia, profesor universitar de economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO