Eveniment

Economia înainte de prima rectificare bugetară din 2019: „se dă“ sau „se ia“? Bugetul a cheltuit deja 2/3 din deficitul programat pe întreg anul

În ultimele şase luni din an, ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, mai poate cheltui pe deficit, potrivit programării, doar 9,5 mld. lei, faţă de aproape 15 mld. lei cât a cheltuit în primele cinci luni din 2019.

În ultimele şase luni din an, ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, mai poate cheltui pe deficit, potrivit programării, doar 9,5 mld. lei, faţă de aproape 15 mld. lei cât a cheltuit în primele cinci luni din 2019.

Autor: Iulian Anghel

25.07.2019, 00:07 2520

Guvernul ar urma să aprobe rectificarea bugetară până la 31 iulie, dar situaţia bugetului con­solidat pe primele şase luni, în funcţie de care Finanţele decid rectificarea, nu a fost făcută publică încă.

Din datele la cinci luni, ultimele disponibile public, reiese că situaţia bugetului este echilibrată şi nu ar fi motive pentru restângeri masive de cheltuieli. Având în vedere însă că deficitul bugetar a ajuns în primele cinci luni la aproape 15 mld. lei (peste jumătate din deficitul anual programat), o serie de restrângeri vor fi obligatorii, în lipsa unor venituri suplimentare care nu se ştie însă de unde ar putea veni. La cinci luni din an, veniturile bugetului consolidat au crescut cu 11,6%, dar cheltuielile au avansat cu 16,3%, ceea ce a făcut ca deficitul bugetar să crească, an/an, peste nivelul din anii trecuţi, până la 14,7 miliarde de lei (1,43% din PIB). Pe primele şase luni din an, deficitul repartizat trimestrial este de 18,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că în iulie bugetul a mai putut cheltui pe deficit încă 4,1 miliarde de lei, adică peste media lunară a deficitului din ultimele cinci luni.

Potrivit datelor de la Finanţe, pe primele şase luni veniturile au fost programate să atingă 159 de miliarde de lei, iar cheltuielile 177,8 miliarde de lei, cu un deficit de 18,8 miliarde de lei. Deficitul programat pe primele şase luni din an înseamnă 66% din deficitul total programat pe întregul an, de 28,3 miliarde de lei – sub 3% din PIB. Este de remarcat însă că Finanţele, pe urma datelor Comisiei Naţionale de Prognoză, au majorat prognoza de PIB de la 1.022 mld. lei la început de an la 1.031 mld. lei, ceea ce lasă loc pentru un deficit nominal uşor mai mare de 28 de miliarde de lei. Totuşi constrângerile din a doua parte a anului vor fi mai mari pentru că Finanţele mai pot cheltui pe deficit, potrivit programării, doar 9,5 miliarde de lei, faţă de aproape 15 mld. lei cât au cheltuit în primele cnci luni.

Prin urmare, deşi în prima parte a anului lucrurile par în regulă, a doua parte s-ar putea să nu mai permită creşteri de cheltuieli de tipul celor înregistrate în prima parte din an – de pildă un avans de 25% al cheltuielilor de personal sau de 15% al cheltuielilor cu asistenţa socială. Un lucru care poate linişti guvernul întrucâtva este că sumele pentru majorarea pensiilor din septembrie – ceea ce înseamnă cheltuieli în plus de aproape 9 mld. lei până la final de an – sunt cuprinse în buget. Prin urmare, deşi Finanţele nu au spus deocamdată cum va arăta rectificarea, tendinţa va fi de restrângere a cheltuielilor.

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat marţi, citat de Mediafax, că rectificarea de la finalul lunii va include o serie de măsuri de restructuare a aparatului de stat, la nivel de secretari de stat şi a cabinetelor acestora, dar procesul de analiză a funcţionarilor se va prelungi şi în august.

Potrivit spuselor şefului finanţelor, miniştrii vor prezenta execuţia bugetară şi motivele pentru care sunt într-o situaţie sau alta, dar Finanţele nu vor intra în amănunte şi vor prezenta public doar principiile de bază ale rectificării.

Ministrul de resort a mai spus că administraţiile locale vor primi suma suplimentară promisă de 1,5 miliarde de lei.

Teodorovici a mai spus, în diferite rânduri, că, odată cu rectificarea, va fi aprobat un pachet de măsuri de eficientizare a cheltuielilor publice, care ar urma să includă şi măsuri privind pensiile speciale, dar şi limitarea unor cheltuieli cum ar fi călătoriile gratuite cu trenul acordate studenţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO