Eveniment

Economia îşi înjumătăţeşte creşterea. Miza trebuie pusă acum pe investiţii publice şi private. Economia a crescut cu 2,3% în primul trimestru din 2023, an la an, şi cu 0,1% faţă de T4/2022

Economia îşi înjumătăţeşte creşterea. Miza...

Autor: Iulian Anghel

17.05.2023, 00:08 1077

  Miza pentru consolidarea acestei creşteri trebuie pusă pe investiţii, în condiţiile în care avansul consumului se temperează.

Rezultatele din T1 au fost dezamăgitoare pentru unii economişti, dar anticipate de alţii, în condiţiile în care, din cauza inflaţiei care nu cedează şi a majorării dobânzilor bancare, consumul şi-a redus considerabil avansul – cândva cu două cifre în fiecare an – şi va consemna în 2023 un plus de doar 2-3%. Prin urmare, investiţiile publice şi private trebuie să preia rolul de motor al economiei.

La o creştere a PIB de 4,7% anul trecut, consumul a contribuit cu 3,6%, iar inves­tiţiile cu 1,3%. Interesantă este însă evoluţia: pe volum, investiţiile au crescut cu 8%, iar consumul casnic (principalul vector al consumului) cu 5,2%. Cum în România ar trebui să intre, în acest an, cel puţin 10 mi­liarde de euro de la UE, acestea, alături de investiţiile private, pot constitui un motor puternic pentru economie, în condiţiile în care consumul stagnează. Cheltuielile statului cu investiţiile (din buget şi din fonduri UE) au fost în T1 de 13 mld. lei, în creştere cu 56% faţă de T1/2022.

Majoritatea economiştilor cred că PIB-ul României va creşte în acest an cu 3%, în medie. Explicaţia pentru rezultatele din T1: PIB-ul în T1/2022 a crescut, an/an, cu 6,3% şi era greu să ai o creştere foarte mare peste această evoluţie neaşteptată atunci.

„Creşterea PIB-ului în T1/2023 a fost sub aşteptările noastre şi sub consensul Bloomberg, ambele prognoze mizând pe o creştere de 4%, an/an“, au comentat economiştii Erste Bank (proprietarul BCR) rezultatele din T1.

„Am citit opinii ale specialiştilor care anticipau o evoluţie mai bună. Dar era foarte greu, cu atât mai greu cu cât T1 din 2022 a fost unul foarte bun. Poate unii sunt dezamăgiţi, dar noi am anticipat această evoluţie – am spus 2,3% în T1 şi aşa a fost. Datele INS nu schimbă cu nimic anticiparea noastră pentru o creştere de 3% a PIB

în 2023“, spune Ionuţ Dumitru, econo­mistul-şef al Raiffeisen Bank.

„Avansul consumului s-a temperat, dar serviciile merg foarte bine. Cred că vom avea o creştere economică de 3% sau chiar puţin peste“, spune, la rândul lui, Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România.

În prognozele anterioare apariţiei datelor din T1 ale INS, Comisia Europeană a anticipat o creştere economică de 3,2% pentru România în 2023, Comisia Naţională de Prognoză o creştere de 2,8%, Banca Mondială una de 2,6% iar FMI de 2,4%.

În privinţa instituţiilor bancare, Raiffeisen Bank crede într-o creştere a PIB de 3%, Banca Transilvania anticipează un avans de 2,9% şi Erste Bank (BCR) de 2,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO