Eveniment

Economia îşi revine, dar dezechilibrele se adâncesc. Deficitul comercial a crescut în martie 2021 cu aproape 22%, după creşterea exporturilor şi a importurilor cu 20%. Aurelian Dochia, economist: „Dezechilibrul fundamental pe care îl observăm este o creştere a deficitului la bunuri care este dat de o creştere mai rapidă a veniturilor decât a producţiei.“

România înregistrează cel mai mare deficit comercial pe partea de produse chimice, mărfuri manufacturate, alimente şi animale vii.

România înregistrează cel mai mare deficit comercial pe partea de produse chimice, mărfuri manufacturate, alimente şi animale vii.

Autor: Răzvan Botea

11.05.2021, 00:07 639

Exporturile României au crescut cu peste 20% în martie 2021, prin comparaţie cu martie 2020 şi au fost de 6,5 mld. euro. Importurile au crescut cu 20% an/an şi au fost de 8,8 mld. euro. În consecinţă, deficitul comercial la bunuri al României a crescut cu 22%, până la 2,3 mld. euro în martie 2021.

Evoluţia vine ca urmare a dinamicii exporturilor şi importurilor în criză, pe de-o parte. Martie 2020 a fost prima lună de criză. Expor­turile au scăzut an/an în martie anul trecut cu 11%, din cauza restricţiilor de cir­culaţie introduse odată cu starea de urgenţă, în 16 martie. Importurile însă au făcut faţă mult mai bine crizei. Aurelian Dochia, analist economic, spune că princi­palul motiv pentru care importurile au făcut mai bine faţă crizei este că veniturile nu au scă­zut atât de puternic, iar cererea internă în continuare nu a fost acoperită prin producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO