Eveniment

Economia Japoniei – a treia la nivel mondial – a înregistrat în al doilea trimestru cel mai mare declin din istorie

Economia Japoniei – a treia la nivel mondial – a...

Autor: Eduard Ivanovici

17.08.2020, 13:18 2337

Economia japoneză a înregistrat în al doilea trimestru din 2020 cel mai mare declin din istorie. Astfel, produsul intern brut (PIB) din T2 a scăzut cu 7,8% faţă de primele trei luni ale anului şi cu 27,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, potrivit BBC.

Japonia se confrunta cu o creştere economică slabă înainte de criza generată de coronavirus.

În plus, datele raportate luni de autorităţile nipone reprezintă cea mai gravă scădere de când au început să fie publicate statisticile cu privire la PIB-ul ţării, adică din 1980.

Declinul a fost alimentat în mare parte de o scădere drastică în ceea ce priveşte consumul domestic, ce reprezintă peste 50% din economia Japoniei. De asemenea, exporturile au scăzut extrem de rapid pe măsură ce comerţul global a fost lovit de pandemie.

În consecinţă, a treia economie a planetei a suferit în perioada cuprinsă între aprilie şi iunie al treilea trimestru consecutiv de pierderi, cea mai proastă performanţă din 1955 încoace.

La începutul lunii august, guvernul japonez le cerea business-urilor să se asigure că cel puţin 70% din forţa totală de muncă lucrează de acasă. Până acum, Japonia a înregistrat aproape 55.000 de cazuri de COVID-19 şi peste 1.000 de decese.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO