Eveniment

Economia Marii Britanii se clatină: Fitch, una dintre cele mai importante agenţii de rating din lume, reduce perspectiva ratingului Marii Britanii de la „stabilă" la „negativă”

Economia Marii Britanii se clatină: Fitch, una dintre...

Autor: Dorin Oancea

06.10.2022, 12:21 86

Agenţia de rating Fitch a redus perspectiva ratingului de credit pentru datoria guvernamentală britanică de la "stabilă" la "negativă", la câteva zile după o decizie similară a rivalului Standard & Poor's, în urma declaraţiei fiscale a guvernului din 23 septembrie, scrie Reuters.

"Pachetul fiscal mare şi nefinanţat anunţat ca parte a planului de creştere al noului guvern ar putea duce la o creştere semnificativă a deficitelor fiscale pe termen mediu", a precizat Fitch.

Fitch şi-a menţinut ratingul de credit "AA-" pentru Marea Britanie, care este cu o treaptă mai mic decât cel al S&P.

Ministrul de finanţe Kwasi Kwarteng a anunţat reduceri de taxe nefinanţate în valoare de 45 de miliarde de lire sterline (51 de miliarde de dolari) în declaraţia din 23 septembrie, alături de subvenţii mari pentru energie şi alte măsuri menite să stimuleze creşterea economică, însă pieţele financiare au fost reticente la împrumuturile suplimentare.

Lira sterlină a scăzut la un minim record în raport cu dolarul american, iar unele obligaţiuni guvernamentale britanice au înregistrat cea mai mare prăbuşire din ultimele decenii, forţând Banca Angliei să intervină pentru a stabiliza pieţele.

Fitch a declarat că lipsa unor previziuni bugetare independente, precum şi o aparentă contradicţie cu strategia de combatere a inflaţiei a BoE au avut "un impact negativ asupra încrederii pieţelor financiare şi a credibilităţii cadrului de politică, un punct forte al ratingului de lungă durată".

Luni, Kwarteng a declarat că nu va continua cu o parte din reducerile de taxe - reducerea impozitului pe venit pentru cei mai bine plătiţi 1% din salariaţi - care, potrivit estimărilor Ministerului de Finanţe, ar costa 2 miliarde de lire sterline pe an.

Fitch a declarat că acest lucru nu a fost suficient pentru a-şi schimba evaluarea.

Agenţia de rating a estimat că deficitul public general al Marii Britanii va ajunge la 7,8% din produsul intern brut (PIB) în acest an şi la 8,8% în 2023, în timp ce datoria publică generală va creşte la 109% din PIB până în 2024.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO