Eveniment

Economia reintră pe plus, dar inflaţia rămâne sus, iar creşterea cu două cifre a salariilor este o amintire. Ridicarea restricţiilor anti-Covid şi îmbunătăţirea situaţiei medicale au impulsionat economia, care se reîntoarce la o creştere peste potenţial. Dar veştile bune nu se ţin mereu braţ la braţ

Economia reintră pe plus, dar inflaţia rămâne sus,...

Autor: Iulian Anghel

24.08.2021, 00:05 1850

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a făcut recent o prezentare a situaţiei economice în marja publicării „Raportului asupra inflaţiei” prezentat constant de Banca Naţională. Din datele prezentare de guvernator (vezi graficele) se vede că, graţie revenirii economice, economia reintră pe o creştere „peste potenţial” (se consumă mai mult decât se produce) şi, astfel, echilibrul este refăcut de inflaţie.

O inflaţie ajunsă deja la 5% şi anticipată de BNR la 5,6% la final de an. Avem aşa: o uşoară supraîncălzire a economiei, urmată de o inflaţie de 5%. Aşteptăm în acest an o creştere economică de peste 7%, dar datele Comisiei Naţionale de Prognoză arată că avansul real al creşterilor salariale în 2021 va fi de puţin peste 2% şi pentru că inflaţia este foarte sus. Pentru cei obişnuiţi cu creşterile salariale de 10-15% în fiecare din ultimii cinci ani de dinaintea pandemiei, anii „vacilor grase” trebuie să mai aştepte.

Economiile îşi revin robust şi pentru că actuala criză nu a fost una care să fi fost provocată de şubrezirea fundaţiilor economice. Însă, un cutremur, chiar mic, îţi  poate dărâma totul prin casă. Iar cutremurul actual nu a fost chiar mic, chiar dacă fundaţia casei a rezistat.

Economiştii sunt împărţiţi în două. Unii cred că inflaţia va dispărea la final de an, alţii crede că ea va fi de mai lungă durată. Va mai dura un an până vom şti încotro a luat-o economia. Creşterea de 7% din acest an este o recuperare a  căderii din trecut. Abia eliminarea efectului de bază va arăta cât de şifonată a fost economia în această criză neaşteptată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO