Eveniment

Economia românească s-a „îmbolnăvit” în T1/2020. Economiştii UBB: Ritmul de creştere al economiei a încetinit în epidemie la 2,4%

Economia românească s-a „îmbolnăvit” în T1/2020....

Autor: Vasile Magradean

15.06.2020, 12:21 593

Ritmul anual de creştere al economiei României a încetinit semnificativ din cauza epidemiei, de la 4,3% în trimestrul 4 al anului trecut la 2,4% în primul trimestru al acestui an, relevă un studiu al UBB Cluj-Napoca.

Specialiştii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB Cluj-Napoca au monitorizat, în cadrul proiectului de cercetare cu tema „COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor”, principalele efecte asupra economiei româneşti după primele 100 de zile de la apariţia primului caz de infectare cu noul coronavirus în ţara noastră.

Conform studiului, impactul epidemiei asupra economiei româneşti a fost resimţit pe deplin începând din a doua jumătate a lunii martie, când ritmul anual de creştere a economiei a încetinit semnificativ, de la 4,3% în trimestrul 4 al anului 2019 la 2,4% în primul trimestru al anului 2020.

Estimările bazate pe datele statistice publicate cu o frecvenţă lunară sugerează că economia românească a înregistrat o performanţă deosebit de puternică în primele două luni ale acestui an, însă, câştigurile cumulate în lunile ianuarie şi februarie au fost anulate în luna martie din cauza izbucnirii pandemiei.

Pentru trimestrul 2 al anului 2020, analizele FSEGA la nivel sectorial indică o scădere a PIB cu 14,6% faţă de primul trimestru al anului, acesta fiind cel mai puternic declin din ultimele decenii.

„Este important de menţionat că vârful crizei pare să fie depăşit deja, ca urmare a relaxării treptate a restricţiilor anunţate de către autorităţi începând din luna mai. După recordurile negative din luna aprilie, indicii de încredere economică ai antreprenorilor din România au înregistrat uşoare creşteri în luna mai, iar indicii de mobilitate au arătat semne pozitive în ultima perioadă”, precizează realizatorii studiului.

Potrivit aceleiaşi analize, după 100 de zile de pandemie 1 milion de angajaţi, aproximativ 15% din totalul forţei de muncă, şi-au pierdut temporar sau definitiv locul de muncă, iar 3,02 miliarde de lei, aproximativ 1,5% din PIB, au fost cheltuiţi de guvern pentru măsuri care ajută companiile şi angajaţii.

În acelaşi timp, studiul arată că, după scăderi de până la 20% în câteva săptămâni, principalii indicatori financiari au manifestat o revenire graduală susţinută.

Comparând datele din această perioadă cu cele din perioada similară a crizei din 2008-2009, specialiştii UBB apreciază că, deşi tensiunile financiare şi reacţiile pieţelor au fost similare în perioada imediat următoare izbucnirii crizei, revenirea în situaţia actuală pare a fi mai rapidă şi mai constantă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO