Eveniment

Economia României a avut una dintre cele mai mici creşteri economice din UE în T3/2021 faţă de T2/2021, dar faţă de acelaşi trimestru de anul trecut a fost în topul creşterilor. În dinamica an/an, cea mai mare creştere economică a fost înregistrată de Croaţia, a cărei economie a crescut cu 15,5%, şi de Grecia (+13,4%)

Economia României a avut una dintre cele mai mici...

Autor: Răzvan Botea

09.12.2021, 17:40 717

La polul opus, economia Slovaciei a crescut cu doar 1,3% an/an în T3/2021, iar economia Spaniei cu 0,4%.

Economia României a crescut, trimestru la trimestru, cu 0,4% pe datele ajustate sezonier şi publicate de Eurostat, biroul european de statistică. A fost una dintre cele mai slabe evoluţii din Uniunea Europeană însă, în dinamica an/an, creşterea economică de 8,1%, tot pe date ajustate, plasează România pe locul şase în topul european al creşterii PIB.

Creşterea economică din primele trei trimestre în dinamica anuală a fost determinată, în opinia lui Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică de la Banca Transilvania, de redeschiderea economiei şi de nivelul redus al costurilor reale de finanţare. În T3 creşterea economică s-a normalizat, mai scrie economistul.

„Datele confirmă normalizarea dinamicii anuale a economiei interne în T3, evoluţie influenţată de disiparea efectului bază şi de suprapunerea şocurilor din sfera ofertei, într-un context dominat de persistenţa pandemiei şi de tensiunile politice.”

În dinamica an/an, cea mai mare creştere economică a fost înregistrată de Croaţia, a cărei economie a crescut cu 15,5%, şi de Grecia (Ă13,4%). La polul opus, economia Slovaciei a crescut cu doar 1,3% an/an în T3/2021, iar economia Spaniei cu 0,4%. Nicio ţară euro­pea­nă nu a înregistrat scădere economică în T3/2021 faţă de T3/2020.

Nici în dinamica trimestrială economiile europene nu au înregistrat scăderi. Faţă de T2/2021, PIB-ul Austriei a crescut cu 3,8%, cel mai mult din Uniunea Europeană, iar economia Franţei s-a dilatat cu 3%. PIB-ul Lituaniei, pe de altă parte, a stagnat, cea mai slabă evoluţie din UE, în vreme ce economia Slovaciei a crescut cu 0,37%.

Economia Ro­mâniei a crescut cu 0,4% tri­mes­tru/trimestru, a treia cea mai slabă evoluţie din Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO