Eveniment

Economia României revine pe scădere. PIB-ul a coborât cu 0,2% în T4 faţă de T3. Vedeţi aici ce creştere economică anticipau analiştii

Economia României revine pe scădere. PIB-ul a coborât cu 0,2% în T4 faţă de T3. Vedeţi aici ce creştere economică anticipau analiştii

Autor: Radu Racu

15.02.2012, 10:00 4284

Economia României a intrat din nou pe scădere în ultimul trimestru al anului 2011, PIB-ul înregistrând un declin de 0,2% în termeni reali faţă de trimestrul anterior, conform primelor estimări publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

Faţă de ultimul trimestru al anului 2010, produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,9% pe seria brută şi cu 2,1% pe seria ajustată sezonier. In anul 2011, comparativ cu anul 2010, Produsul intern brut (serie brută) s-a majorat cu 2,5%, se arată în datele publicate de Statistică.

În trimestrul al treilea, economia României a înregistrat un avans economic de 1,8% faţă de intervalul precedent, pe fondul rezultatelor puternice din agricultură. În cele trei luni încheiate la sfârşitul lunii septembrie, economia a înregistrat un avans anual de 4,4%.

În urmă cu o săptămână, pre­şedintele Traian Băsescu a reamintit posibilitatea ca economia să fi înregistrat anul trecut o creştere de 2,5%, după ce şi în luna ianuarie îşi exprima speranţa că datele INS vor indica o creştere economică de 2,5%, care ar fi una dintre cele mai mari creşteri din UE.

Cei mai mulţi analişti intervievaţi de ZF au estimat că economia a frânat în ultimul trimestru din 2011 ca urmare a încetinirii puternice a ritmului de creştere a industriei pe fondul frânării economiilor vestice.

Citiţi aici mai mult despre aşteptările analiştilor privind evoluţia economiei în T4

Fondul Monetar Internaţional prognoza în 2011 o creştere economică pentru România de 1,5%, dar după misiunea de la începutul acestui an şi-a revizuit în urcare estimarea, la peste 2%.

Pentru acest an, FMI şi Comisia Europeană estimează un avans economic de 1,5-2%, în timp ce bugetul este construit pe o creştere economică de 1,8-2,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO