Eveniment

Economia şi afacerile îşi văd de treaba lor, dar nu trebuie puse la încercare. Trei scenarii pentru următoarele săptămâni

A şaptea zi la Victoria, a doua zi la Cotroceni. Protestul în Piaţa Victoriei din Capitală a continuat ieri pentru a şaptea zi. În Piaţa Victoriei din Capitală s-au strâns oameni încă de dimineaţa, în condiţiile în care Ministerul Justiţiei a anunţat, luni, că nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea codurilor penale. În paralel, câteva sute de persoane erau aseară în faţa Palatului Cotroceni, unde au organizat un protest, pentru a doua zi consecutiv, pentru susţinerea guvernului Grindeanu. Fotografii: Andreea Alexandru, Mihai Dăscălescu, Alexandru Dobre - Mediafax

A şaptea zi la Victoria, a doua zi la Cotroceni. Protestul în Piaţa Victoriei din Capitală a continuat ieri pentru a şaptea zi. În Piaţa Victoriei din Capitală s-au strâns oameni încă de dimineaţa, în condiţiile în care Ministerul Justiţiei a anunţat, luni, că nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea codurilor penale. În paralel, câteva sute de persoane erau aseară în faţa Palatului Cotroceni, unde au organizat un protest, pentru a doua zi consecutiv, pentru susţinerea guvernului Grindeanu. Fotografii: Andreea Alexandru, Mihai Dăscălescu, Alexandru Dobre - Mediafax

Autor: Iulian Anghel

07.02.2017, 00:08 2825

Ordonanţa de urgenţă 13/2017 adoptată în sea­ra zilei de marţi, 31 ia­nuarie 2017, a fost re­tra­să, dar, cum multe lu­cruri au fost lăsate în suspensie – mi­nis­trul justiţiei este încă în funcţie, deşi pre­mierul spunea că „va plăti“, preve­deri ale ordonanţei incriminate au ajuns, ca într-o farsă din misterele medievale, în chip de proiect de lege la CSM, pro­iec­tele privind amnistia sunt încă în Parla­ment şi nu au fost retrase - protes­tele continuă. Iar premierul Sorin Grin­dea­nu susţine: Nu demisionez. Există o moţiune de cenzură în Parlament care se votează joi. Acesta este singurul mod democratic de a schimba guvernul“.

Cei care continuă să iasă în stradă spun că demersul lor nu a fost dus la ca­păt şi cer mai multe schimbări – a guver­nu­lui şi chiar a liderului PSD Liviu Dragnea.

În toată această perioadă de criză, economia s-a dovedit a fi solidă. Ieri, leul s-a întărit faţă de euro, analiştii afirmând că situaţia macroeconomică, dar şi conjunctura externă favorabilă sunt cauzele care au susţinut leul. În aceeaşi vreme, randamentele la titlurile de stat au continuat să crească, dar fără să indice vreo criză, iar bursa este pe verde.

„Dacă lucrurile se opresc aici şi se va ajunge la o concluzie – o demisie a unui ministru, o schimbare de guvern sau o cale de mijloc între acestea două – care să-i facă pe protestatari să dea îna­poi, atunci economia nu va avea de su­ferit. Dar scenariul se poate dete­rio­ra dacă se ajunge la confrun­tare, iar la confruntare se poate ajunge dacă gu­vernul încearcă, de pildă, să intro­ducă pe alte căi prevederile contestate din Codul penal“, comentează econo­mistul Laurian Lungu.

Într-o astfel de ipoteză, arată el, economia va avea de suferit, stabilitatea se va deteriora puternic şi rapid, pentru că riscul politic va deveni unul major. S-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat în Polonia acum un an şi jumătate când situaţia s-a degradat puternic imediat după alegeri.

Într-o astfel de situaţie, investiţiile vor suferi puternic, iar poziţia României pe pieţele externe se va prăbuşi. Potri­vit economistului Aurelian Dochia, lucrurile sunt încă în mişcare: „În astfel de momente lucrurile se clarifică în câteva săptămâni. Deocam­dată putem constata că am ieşit bine. Avem un «centru civic» care s-a manifestat şi a produs reacţii la nivel politic. Apoi aceste zile au arătat că instituţiile sunt solide şi funcţionează. Iar România este privită cu mai multă încredere ca înainte de debutul crizei“.

Particularitatea unor proteste de felul celor izbucnite în urmă cu peste două săptămâni este că oamenii plecaţi pe un drum vor să schimbe din temelii întreaga stare de fapt. Acum, de pildă, oamenii nu se mulţumesc cu retragerea ordonanţei, vor demisia guvernului şi chiar demisia lui Liviu Dragnea, şeful PSD. Şi continuă protestele în această direcţie. Strada a obţinut retra­ge­rea a ceea ce fusese adoptat nedemocratic.

Doar că un şef de partid nu poate fi schimbat în stradă, pentru că aceasta este o afacere de partid. Strada nu-l poate schimba pe Dragnea nici din poziţia de şef al Camerei Deputaţilor, pentru că aceasta este o afacere a Parlamentului care a fost ales prin vot democratic. Altfel trăim însă o situaţie paradoxală, pentru că este cunos­cu­tă influenţa lui Dragnea asupra guvernului.

„În mod normal nu ar trebui să fie aşa. Avem un prim-ministru care nu e prim-mi­nis­tru. Avem un şef de partid care i s-a substi­tuit şi care împreună cu partidul său a câş­­ti­gat alegerile acum nici două luni, alegeri ca­re au fost validate. Suntem într-o realitate cu totul atipică“, comentează Laurian Lun­gu.

Potrivit acestuia, urmarea depinde de „înţelepciunea politică a guvernului“, care trebuie să dea răspunsurile pe care le aşteaptă strada, apoi să-şi vadă de guvernare şi să ţintească să realizeze cât mai mult din programul cu care au câştigat alegerile.

Aurelian Dochia crede că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să iasă acum public şi să-şi exercite rolul de mediator: „Preşe­dintele trebuie să se adreseze celor pe care i-a chemat într-un fel în stradă şi să le explice că s-a făcut un pas înainte şi că va fi atent ca guvernul să nu mai devieze“.

Ar fi acum nevoie, mai adaugă econo­mistul, de lideri politici autentici de care oamenii să asculte şi care să propună so­luţii şi să elimine confuziile, dar nu este de­loc clar de unde pot apărea aceştia: „Este nor­mal ca oamenii din stradă să fie îngri­jo­raţi, pentru că modul în care coaliţia la pu­te­re a reacţionat în aceste zile i-a pus pe gânduri“.

Dacă macroeconomiştii privesc cu calm situaţia, în practică unii oameni de afaceri susţin că simt deja rezultatul crizei din ulti­me­le două săptămâni. „România este într-o de­grin­goladă to­ta­lă, nu există nicio pre­dictibilitate în piaţă. Aştep­tam licitaţiile (pen­tru tramvaie, tro­lei­buze, autobuze -n.red.) dar acum totul este blo­cat, ce să pro­ducem? Nu putem să lu­crăm în aceste condiţii, ce investiţii sau angajări să facem când nu ştim ce va urma? Sunt foarte supă­rat, nu putem să continuăm aşa, lu­crurile trebuie să se stabilizeze, să lăsăm gu­ver­nul să demareze proiectele, să nu mai fie acest blocaj“, spune Valer Blidar, care con­tro­lează fabrica Astra Vagoane Călători din Arad.

Ar mai fi un motiv pentru care lucrurile să se calmeze repede. În ciuda rezultatelor bune pe ansamblul ecnomiei - cu o creştere apropiată de 5% în 2016 - începutul de an nu a fost, după primele date, deloc fast.

„Ianuarie a fost o lună mai slabă decât ianuarie 2016, cred că zăpada şi ce se întâmplă la nivel politic au contribuit la acest lucru. A fost o tendinţă generală la nivelul pieţei, sper ca lunile următoare să fie mai bune“, a spus Lucian Aldescu, şeful firmei de curierat DPD, cu afaceri de 100 de milioane de lei în 2015.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO