Eveniment

Economistul Dragoş Cabat, despre rectificarea bugetară: “Într-o situaţie volatilă, aprecierile nu pot fi decât volatile. Ministrul finanţelor ştie mai bine ce cheltuieli i se cer să facă, decât pe ce bani se bazează la buget”

Economistul Dragoş Cabat, despre rectificarea bugetară:...

Autor: Iulian Anghel

16.04.2020, 13:55 155

“Într-o situaţie volatilă, aprecierile nu pot fi decât volatile. Ministrul finanţelor ştie mai bine ce cheltuieli i se cer să facă, decât pe ce bani se bazează la buget”, comentează economistul Dragoş Cabat, datele Ministerului de Finanţe privind creşterea economică şi a deficitului public în criza economică ce se întrevede în România, ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a prezentat miercuri coordonatele primei rectificări bugetare, o rectificare de criză care aduce datele macro mai aproape de realitate. Scăderea economică ar urma se fie de doar 1,9%, iar deficitul bugetar de 6,7%, în creştere de la 3,6% din PIB cât se anticipa la începutul anului. Scăderea veniturilor, pe sold, ar urma să fie şi ea de doar 19,4 miliarde de lei (23 mld. lei scăderea veniturilor interne, scădere compensată de intrări noi din banii UE de 3,8 mld. lei), iar cheltuielile în plus de doar 12,5 mld. lei. Cât de realiste sunt aceste cifre?

“Acum nimeni nu ştie cât va fi, cu exactitate, PIB-ul, la final de an, ca să ştie la ce se raportează la fel de exact. Ceea ce avem în faţă sunt doar prognoze şi, într-o situaţie atât de volatilă, aprecierile nu pot fi decât volatile. Ministrul finanţelor a făcut ce se putea face într-o asemenea situaţie: a oferit o estimare, aşa cum face şi Comisia Europeană şi FMI, cum fac toţi într-o astfel de situaţie, plecând de la câteva elemente şi încercând să ajungă la un întreg. Estimările apropiate de realitate sunt greu de făcut, pentru că nimeni nu ştie ce se petrece de azi pe mâine, darămite de azi până la final de an. Ministrul finanţelor, dacă ştie ceva mai bine este cât trebuie să cheltuiască în plus şi câţi bani i se cer în plus. Câţi bani va avea în visterie nu poate decât să presupună”, comentează Dragoş Cabat.

Lucrul care surprinde este că rectificarea bugetară menţine ţinta de majorare a pensiilor cu 40%, de la 1 septembrie 2020, ceea ce înseamnă un efort bugetar de 25 mld. lei doar pe ultimele trei luni din an (septembrie-decembrie).

”Pe datele de acum nu sunt bani pentru această majorare. Dar situaţia politică este complicată - guvernul nu are majoritate în Parlament. Probabil că nu a dorit să învolbureze acum apele Ð deja PSD şi alţii au sărit că nu votează extinderea stării de urgenţă, că una, că alta. Mai mult, USR joacă o carte ciudată, dar este de smuls ceva cărniţă electorală de aici, iar victima este la îndemână. Situaţia este foarte nefericită, dar nu neaşteptată. Dacă, în SUA, preşedintele Trump îşi pune numele pe bancnotele împărţite poporului, tocmai aici putea lipsi nota electorală? Suntem, totuşi, într-un an electoral, în ciuda crizei”, opiează Dragoş Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO