Eveniment

Economistul-şef al ING se aşteaptă la o creştere economică în trim. III de 0,7%, nivel neaşteptat de bun

Economistul-şef al ING se aşteaptă la o creştere economică în trim. III de 0,7%, nivel neaşteptat de bun

Cred că vom închide anul cu o creştere economică de 1,5%, spune Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING

Autor: Cristian Hostiuc

09.09.2011, 00:04 291

Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING, estimează că în trimestrul trei economia va creşte cu 0,7% comparativ cu trimestrul doi, o estimare surprinzător de pozitivă având în vedere că el se numără printre cei mai pesimişti analişti de pe piaţă.

Într-un interviu pentru ZF TV el a explicat că se bazează când face această prognoză pentru trimestrul trei pe rezultatele din agricultură care vor cântări mult în cifra finală.

"Din acest 0,7% cred că agricultura va avea o evoluţie pozitivă de 0,3-0,4%", a menţionat el.

Chiar dacă rezultatele trimestriale nu sunt spectaculoase, aşa cum erau în anii de boom, de aproape un an economia marchează creşteri, trend susţinut de industrie, exporturi şi în ultimele două trimestre de agricultură.

Chideşciuc spune că şi industria, care în ultimele luni a încetinit ritmul de creştere din cauza turbulenţelor din Europa, va aduce un plus în trimestrul trei. Joi Institutul de Statistică a anunţat că în iulie producţia industrială din România a crescut cu 5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, un rezultat neaşteptat de bun având în vedere că în luna precedentă creşterea coborâse la 3% faţă de perioada similară a anului trecut.

O explicaţie ar fi că Germania a crescut neaşteptat în iulie, surprinzând analiştii, iar acest lucru s-a văzut şi în România având în vedere că industria şi exporturile noastre sunt extrem de corelate cu piaţa germană.

VEDEŢI AICI INTERVIUL VIDEO CU NICOLAE CHIDEŞCIUC, ECONOMISTUL-ŞF AL ING

Economistul-şef al ING se aşteaptă ca şi comerţul şi serviciile să aibă rezultate pozitive, având în vedere că se observă o uşoară îmbunătăţire în aceste domenii.

Economia a întrat în recesiune în trimestrul trei din 2008, odată cu izbucnirea crizei economice mondiale, iar de la finalul trimestrului trei 2010 a început să recupereze uşor. În trimestrul patru 2010, economia a avut un plus de 0,1%, în trimestrul întâi 2011 a avut 0,5% (iniţial Institutul de Statistică a raportat 0,7%, dar la revizuirea datelor noua cifră este de 0,5%), iar în trimestrul doi 2011 a avut un plus de 0,2%.

Faţă de perioada similară a anului trecut, creşterea economică trimestrială se situează între 1,4-1,7%. Chideşciuc se aşteaptă ca trimestrul trei 2011 versus trimestrul trei 2010 să aibă o creştere de 1,6-1,7%.

De la începutul anului întreaga Europă este măcinată de problemele Greciei şi Portugaliei, care au fost salvate pe moment de la faliment, şi de întrebările legate de ţările cu datorii mari, respectiv Italia, Spania sau Belgia. Din acest motiv şi pe fondul părerilor diferite la nivelul liderilor politici economia europeană a avut de suferit, iar previziunile de creştere au fost tăiate de la lună la lună.

Chideşciuc spune că în ciuda a ceea ce se prezintă, indicatorii zonei euro, cel puţin pentru moment, nu arată rău. Există creştere, iar Germania continuă să susţină bătrânul continent.

În trimestrul patru economistul-şef al ING se aşteaptă la o încetinire a ritmului de creştere spre 0,3-0,4%, comparativ cu trimestrul trei.

Autorităţile au prognozat pentru acest an o creştere economică de 1,5%, iar pentru anul viitor un plus de 3,5%.

Uitându-se peste ultimele date macroeco­nomice şi peste previziunile pentru trimestrul trei şi trimestrul patru, Chideşciuc crede că economia românească va închide 2011 cu o creştere economică, de 1,5%. Acest lucru ar însemna primul rezultat pozitiv anual după doi ani de scădere economică, dintre care 2009 a fost pur şi simplu catastrofal, având în vedere că economia a căzut cu 7,2%, după ce în 2008 înregistrase un plus de peste 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO