Eveniment

Efectele COVID-19: Jumătate din personalul Aeroportului Internaţional Iaşi au fost trimişi în şomaj tehnic

Efectele COVID-19: Jumătate din personalul Aeroportului...

Autor: Ilinca Nazarie, Andreea Tobias

23.03.2020, 13:56 164

Directorul Aeroportului Internaţional Iaşi a anunţat luni că jumătate dintre angajaţii instituţiei pe care o conduce au fost trimişi în şomaj tehnic. În fiecare avion sosit la Iaşi sunt persoane care mint sau sunt bolnave, spune Cătălin Bulgariu, cerând din nou sistarea zborurilor.

„Prin reducerea numărului de zboruri, la Aeroportul Iaşi va fi nevoie să intrăm în şomaj tehnic pentru mai bine de 50% dintre angajaţii aeroportului. Noi vom păstra operabilitatea Aeroportului 24 de ore din 24 pentru a asigura posibilitatea realizării zborurilor militare, a celor umanitare. Credem că autorităţile centrale ar trebui să-i repatrieze pe români prin zboruri umanitare, prin zboruri realizate în condiţii de singuranţă pentru a nu se răspândi coronavirusul, de aceea, noi vom păstra utilitatea publică a regiei şi o vom menţine funcţională, dar reducem persoanlul cu peste 50%.", a scris luni pe Facebook Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Internaţional Iaşi.

Bulgariu susţine că în ultimele zile, în fiecare avion sosit la Iaşi au fost fie persoane care au minţit când au fost întrebate de unde vin, fie aveau simtompe clare de boală.

„Am avut pasageri cu 40 de grade care prezentau simtome extraordinar de puternice. Mai mult, ne-am confruntat şi cu persoane care sunt de-a dreptul inconştiente. De exemplu, o doamnă care, deşi a intrat în contact direct cu un pasager confirmat a considerat că este mai bine să facă o plimbare la Bucureşti, decât să stea acasă şi să respecte autoizolarea impusă", a explicat Bulgariu.

Directorul Aeroportului Iaşi solicită, din nou, autorităţilor centrale sistarea zborurilor comerciale din România, pe perioada stării de urgenţă.

Potrivit acestuia, la Aeroportul din Iaşi activitatea dintr-o săptămână este egală cu activitatea unei zile normale din afara situaţiei de criză.

În medie, sunt 6 zbouri pe zi, dintre care 3 către Bucureşti şi 3 către destinaţii externe, respectiv zilnic Londra şi câte două destinaţii pe săptămână către Bilund, Bruxelles, Dortmund, Einhoven, Liverpool şi Paris.

„După cum vedeţi, toate aceste destinaţii externe sunt destinaţii din zone galbene a pandemiei, ceea ce ne-a obligat ca activitatea sosirilor să o desfăşurăm pe Terminalul T1 pentru a avea un control epidemiologic cât mai bun şi pentru a putea face o dezinfecţie cât mai eficientă la finalul acestor zboruri", spune Cătălin Bulgariu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO