Eveniment

Efectele crizei: companiile clujene au disponibilizat 2.000 de angajati. Alti 2.000 ar putea intra in somaj

27.10.2008, 20:34 35

Mai multe companii din judetul Cluj au anuntat disponibilizari de circa 2.000 de persoane, iar alti 2.000 de salariati sunt asteptati sa intre in somaj pana la sfarsitul anului, pe fondul crizei financiare, a declarat directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don.

Producatorul de mobila Vladeasa din Huedin a trimis in somaj 234 de salariati incepand cu 25 octombrie, compania Com Fashion - alti 66 de angajati, iar producatorul de incaltaminte din Turda Toscano a disponibilizat un numar de 105 salariati. De asemenea, producatorul de lactate Napolact a inchis fabrica din Huedin, 97 de angajati fiind trimisi in somaj, la Sticla Turda au fost concediati 450 de angajati, la Cesom Turda - 160, iar la Hidroconstructia - 200.
Disponibilizari masive, de 450 de angajati, a anuntat si Combinatul de Celuloza si Hartie Dej, unde va avea loc o intalnire cu prefectul judetului Cluj, Calin Platon, la sfarsitul acestei saptamani.
Rata somajului in judetul Cluj s-ar putea dubla pana la sfarsitul anului din cauza disponibilizarilor la care au recurs mai multe societati comerciale ca urmare a crizei economice internationale, a declarat luni Daniel Don.
Potrivit directorului AJOFM Cluj, rata somajului ar urma sa ajunga de la 2,8 la suta, cat este in prezent, la peste 5%. "Disponibilizarile sunt efectul crizei econo-mice care afecteaza si societati comerciale din judetul Cluj. Unele dintre acestea lucreaza pentru export si isi reduc comenzile deoarece companiile din strainatate cu care lucreaza reduc contractele cu furnizorii", a spus oficialul AJOFM Cluj.
Daniel Don a precizat ca AJOFM Cluj a solicitat Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca suplimentarea fondurilor pentru organizarea de cursuri de reconversie profesionala, pentru a face fata valului de disponibilizari.
"Suntem pregatiti si avem programe de reconversie profesionala", a spus Don.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO