Eveniment

Efectele războiului: Economia SUA va încetini, Europa riscă recesiunea

Efectele războiului: Economia SUA va încetini, Europa...

Autor: Dorin Oancea

07.03.2022, 09:11 2700

Într-o primă încercare de a evalua impactul economic al invaziei din Ucraina, analiştii spun că SUA vor creşte mai lent, cu o inflaţie mai mare, economia Europei va cocheta cu recesiunea, iar Rusia va intra într-un declin profund, de două cifre, scrie CNBC.

CNBC Rapid Update, media a 14 previziuni pentru economia americană, estimează o creştere a PIB-ului de 3,2% în acest an, o modestă reducere de 0,3% faţă de previziunile din februarie, dar totuşi o creştere peste tendinţă, în condiţiile în care SUA continuă să îşi revină după Omicron. Inflaţia pentru cheltuielile de consum personal, indicatorul preferat al Fed, este văzută în creştere cu 4,3% în acest an, cu 0,7 puncte procentuale mai mare decât în februarie.

Analiştii au avertizat că rămân multe necunoscute despre modul în care economia americană va răspunde la un şoc petrolier care a dus la o creştere rapidă a preţului ţiţeiului peste 126 de dolari pe baril şi la un preţ mediu naţional al benzinei de peste 4 dolari pe galon. Cei mai mulţi văd riscurile pentru previziunile lor înclinate spre o inflaţie mai mare şi o creştere mai mică.

O eliminare completă a petrolului rusesc din oferta globală ar putea însemna un rezultat mult mai sumbru, au spus economiştii.

Estimările arată o accelerare a creşterii economice a SUA la 3,5% în al doilea trimestru, de la 1,9% în primul trimestru. Dar această estimare pentru al doilea trimestru este în scădere cu 0,8 puncte procentuale faţă de sondajul anterior. Astfel, economia este în continuare văzută ca revenindu-şi din valul omicron, dar nu la fel de puternic, deoarece inflaţia ia o muşcătură mai mare.

Estimările privind inflaţia sunt cu 1,7 puncte procentuale mai mari pentru acest trimestru şi cu 1,6 puncte procentuale pentru următorul. Se aşteaptă ca inflaţia să scadă de la 4,3% în acest an la 2,4% până la sfârşitul anului.

Cei mai mulţi sunt de acord că efectul va fi mai rău în Europa.

Barclays şi-a redus prognoza de creştere pentru Europa în acest an la 3,5%, de la 4,1% luna trecută.

"Creşterea preţurilor materiilor prime şi aversiunea faţă de risc pe pieţele financiare sunt principalele canale de contagiune, ceea ce implică un şoc stagflaţionist global, Europa fiind cea mai expusă regiune", a spus banca de investiţii.

JPMorgan a eliminat aproape un procent din creşterea europeană din acest an, iar acum prognozează că PIB-ul va creşte cu 3,2%.

Se preconizează că Rusia va fi lovită cel mai tare dintre toate. JPMorgan prognozează o scădere de 12,5% a PIB-ului, în timp ce economia ţării se clatină sub povara unor sancţiuni fără precedent care i-au îngheţat rezervele valutare de 630 de miliarde de dolari şi i-au izolat economia de restul lumii.

Institutul pentru Finanţe Internaţionale vede o contracţie de 15%, dublu faţă de declinul înregistrat în urma crizei financiare globale. "Rusia nu va mai fi niciodată la fel", a scris economistul-şef al IIF, Robin Brooks.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO