Eveniment

Efectele unei prabusiri economice cu 8%: somajul ar depasi 7%, iar deficitul bugetar ar exploda

Efectele unei prabusiri economice cu 8%: somajul ar depasi 7%, iar deficitul bugetar ar exploda
06.07.2009, 21:52 109

Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, apreciaza ca scenariul unei scaderi economice de 4,1% anul acesta inca sta in picioare, in conditiile in care statul continua investitiile publice. Intrebat daca statul are acesti bani pentru investitii publice, Ghizdeanu a mentionat ca in primul semestru s-au cheltuit 13 mld. lei pentru investitii publice, fata de anul trecut cand s-au cheltuit 10 mld. lei.

„Un astfel de scenariu pare pesimist (o scadere economica de 7-8%, n.r.), dar este adevarat ca incertitudinile se mentin si ar putea sa apara inrautatiri ale evolutiei economice, ca urmare a declinului din principalele tari partenere. Pentru o evaluare cat mai corecta a perspectivelor este necesar sa avem cel putin rezultatele pe luna mai pe principalele sectoare economice. Totusi, masurile anti-criza ale Guvernului si mai ales accelerarea lucrarilor de infrastructura, dublate de conditii climaterice bune pentru agri­cultura sunt elemente importante care ar face ca rezultatele economice sa se incadreze in prognoza de primavara", spune seful CNP.
In conditiile in care scenariul unei prabusiri economice ar deveni realitate, principalele efecte negative in economia reala se vor vedea in rezultate mai slabe ale companiilor si in cresterea somajului, apreciaza Ghizdeanu.
 
Vor fi majorari de taxe
Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, eco­nomist-sef al ING Bank este de parere ca importante nu sunt neaparat consecintele revizuirii prognozei FMI, ci consecintele scaderii economiei. „Daca vom asista la o scadere de 7% sau peste 7%, principalele consecinte se vor traduce intr-o rata a somajului mult mai mare si in eforturi suplimentare pentru aducerea deficitului bugetar sub 3% in 2010-2011. Ramane foarte probabila o majorare a impozitelor in 2010, care va face lucrurile si mai grele, dar care poate fi de neevitat", afirma Chidesciuc.
Rata somajului ar putea depasi 7% in acest caz, considera atat seful CNP, cat si analistul Laurean Lungu, managing partner la firma Macroanalitica.
In luna mai, rata somajului a ajuns la 6%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, cu un numar de 550.000 de someri la nivel national, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Cele mai pesimiste prognoze avansate pana in prezent indica atingerea unui numar total de un milion de someri pana la sfarsitul acestui an.
„Daca s-ar adeveri un astfel de scenariu, ar insemna probabil cea mai abrupta scadere economica din Europa: de la 7% la -8%: Proiectia este incerta, pentru ca depinde de starea economiei din zona euro. Aceasta revizuire nu este in orice caz o surpriza foarte mare, FMI a revizuit in scadere cresterea economica a foarte multor tari", apreciaza analistul Laurean Lungu. Revizuirea in sine nu este o problema, ba chiar ar putea conveni Guvernului, potrivit acestuia.
„Ce-ar insemna pentru Guvern acest lucru? Ar putea fi chiar o mana de ajutor, pentru ca in conditiile unei scaderi de 8%, probabil ca i se va permite un deficit mai mare. Insa ceea ce este foarte important este ca aceste cheltuieli bugetare care au fost agreate cu fondul si care nu reprezinta investitii publice nu trebuie scapate de sub control. Un deficit mai mare din cauza scaderii incasarilor bugetare este de inteles, insa o crestere a deficitului pe baza unor cheltuieli neproductive nu este admisa", spune Lungu.
 
Scenariu „exagerat"
Nici academicianul Lucian-Liviu Albu nu a fost foarte surprins de un astfel de scenariu, o revizuire a scaderii economice fiind in ton cu nenumaratele revizuiri din ultima perioada. O considera totusi exagerata.
„Scenariul este in ton cu instabilitatea «prognozelor» care se manifesta in ultima vreme chiar in cazul unor institutii internationale serioase. Revizuirile, uneori chiar foarte ample, se tin lant, daca ne referim in special la ultimele 12 luni. Dupa opinia mea, el este oarecum exagerat, daca tinem cont de datele publicate pana in prezent, adica doar datele referitoae la PIB pentru trimestrul I din 2009. Ar trebui sa asteptam si datele pentru trimestrul II al acestui an, dar o scadere intre -4% si -6% o consider mai plauzibila", spune Albu.
Intrebat ce masuri urgente ar trebui sa ia statul pentru a evita prabusirea economiei, Albu spune ca ar trebui sa manifeste prudenta si sa nu uite de investitiile in infrastructura.
„Guvernul ar trebui sa manifeste prudenta si sa stimuleze in principal investitiile in infrastructura. Trebuie de asemenea sa mentina pe cat posibil atractivitatea mediului de afaceri din Romania. Luarea unor masuri pripite in aceasta perioada delicata din punctul de vedere al echilibrelor macroeconomice poate conduce la derapaje care se vor dovedi mult mai costisitoare in viitor. Cuvintele de ordine in aceasta perioada ar fi stabilitate si prudenta, recunoscand totodata ca intr-o perioada slaba colectare la buget sunt doua deziderate grele", mai comenteaza Albu.
Efectele unui scenariu de scadere si mai accentuata de 4% ar fi in primul rand reducerea cheltuielilor bugetare neecono­micoase - si exista rezerve serioase in acest plan in cazul Romaniei - si implicit cresterea mai accentuata a ratei somajului, asa cum se intampla de altfel in majo­ritatea tarilor din UE in ultima perioada, considera analistul.
 
Brokerii nu exclud corectii de pana la 30%
Brokerii apreciaza ca piata de capital locala a luat in calcul o scadere economica de maxim 5%, depasirea acestui nivel fiind o lovitura grea pentru Bursa, care oricum sufera in ultima perioada de o scadere continua de lichiditate. Investitorii straini s-ar retrage si mai mult din piata, iar pe termen scurt Bursa s-ar decupla de evolutiile externe, urmand un trend descendent pronuntat.
„O scadere atat de mare a economiei nu a fost anticipata de piata de capital, in conditiile in care majoritatea analistilor anticipau o corectie a economiei cuprinsa intre 4% si 5%. Mesajul unei asemenea estimari este unul cat se poate de negativ pentru piata de capital, iar lichiditatea care oricum este din ce in ce mai redusa va continua sa scada" a declarat Adrian Lupsan, directorul adjunct al societatii de intermediere Intercapital.
De aceasi parere este si Darie Moldovan, directorul adjunct al societatii Broker din Cluj, care apreciaza ca o scadere a lichiditatii va duce la micsorarea comisioanelor incasate de intermediari, care vor incepe sa aiba probleme si nu exclude falimente printre acestia.
„Daca tinem cont ca in februarie, cand piata a atins minimele, estimarile de scadere economica erau in jurul a 4%, ramane de vazut ce efecte va aduce in piata o estimare de scadere a economiei de 8%. Ar insemna o lovitura extrem de grea pentru piata de capital locala, in special pentru intermediari. Nu stiu cati isi mai permit sa functioneze pentru mult timp, daca lichiditatea nu-si revine", a explicat Moldovan.
In mod cert piata va inregistra pierderi, insa este dificil pentru brokeri sa estimeze exact o corectie a pietei, in conditiile in care pe termen scurt, este de asteptat ca bursa locala sa se decupleze de evolutiile externe.
„Daca o asemenea estimare se confirma este foarte posibil sa vedem o decuplare a pietei locale fata de evolutiile externe si nu este exclusa o corectie de pana la 30%. Este greu insa de apreciat o cifra exacta, in conditiile in care pietele extrene nu dau semne de revenire si incep sa se incadreze intr-un trend descendent", a adaugat Lupsan.
Primii investitori care vor reactiona la noua prognoza a FMI sunt in opinia brokerilor investitorii straini. „Estimarile FMI sunt in primul rand o sursa de referinta pentru investitorii straini. O astfel de scadere economica ar retrage investitorii straini de pe piata locala, care oricum sunt prea putini", a explicat Moldovan. Vlad Anastasiu
 
Care vor fi consecintele scufundarii economiei cu 8%
1. Cresterea ratei somajului.
2. Disponibilizari masive.
3. Obligativitatea reducerii cheltuielilor bugetare.
4. Statul va fi nevoit sa majoreze ori cota unica ori TVA daca veniturile vor
continua tendinta puternic descendenta.
5. Afectarea cofinantarii programelor europene.
6. Inghetarea sau scaderea salariilor in sectorul public.
7. Amanarea proiectelor de investitii.
8. Scaderea businessului furnizorilor de stat.
9. Cresterea cheltuielilor cu dobanzile.
10. Inghetarea investitiilor pentru companiile care cauta cota de piata.
 
Ce spun oamenii de afaceri
Octavian Cretu, actionarul majoritar al grupului Romaqua, cel mai mare imbuteliator de apa minerala de pe piata: „Pentru mine inrautatirea prognozelor de scadere a economiei nu este o surpriza, pentru ca Guvernul nu a facut nimic, in afara de a se lupta in interior si a de a face declaratii. Eu cred ca oamenii de afaceri ar trebui sa dea dovada de maturitate si sa nu mai sustina financiar partidele politice. Fara bani, partidele nu pot face nimic".
Wael El Ghadban, managerul general al Top Brands Distribution, al doilea mare jucator pe piata serviciilor de distributie a bunurilor de larg consum: „Nu ma surprinde inrautatirea prognozelor privind scaderea economiei in acest an. Masurile anticriza arata frumos pe hartie, unde sunt acum. Un pas inainte ar fi neimpozitarea profitului investit, dar vad ca inca nu a intrat in vigoare si ma intreb daca nu cumva va trece criza pana cand va fi aplicata aceasta masura. Pana acum nu am vazut niciun rezultat concret al masurii anticriza de accelerare a investitiilor in infrastructura anuntate de Guvern."
Octavian Lazar, proprietarul complexului de hoteluri Caro din Bucuresti, cu afaceri de 4,5 mil. euro anul trecut si care opereaza 215 camere de doua, trei si patru stele: „Vanzarile au scazut cu 35% pana in momentul de fata comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut. Din cate stiu eu, nu a existat nicio masura concreta pentru a ajuta sectorul hotelier. Acum a inceput o discutie legata de taxa hoteliera"
Bogdan Georgescu, managing director al firmei de consultanta Colliers International: „Consider ca suntem putin pregatiti la nivel administrativ pentru a lua masuri economice care sa dea efect imediat. Consider ca Guvernul ar trebui sa lucreze mai mult la psihologia oamenilor, cum se intampla in Statele Unite, unde americanii sunt bombardati cu anunturi pozitive, fapt ce le da curaj. Romanii sunt panicati si nu mai consuma. (...) Guvernul are niste incercari timide, dar are nevoie de bani. Principalele masuri economice care pot fi luate reprezinta scutiri de taxe si impozite, iar acestea se reflecta in nivelul incasarilor bugetare.
Jiri Rizek, CEO al Flamingo International, al treilea retailer de electronice de pe piata: „Nu cred ca scaderea economiei cu 8% ne va influenta direct pe noi, in retailul de electronice si electrocasnice.
Avem deja o scadere de 40% in sectorul nostru (retail electro - n.r.) si nu cred ca va merge mai jos. Partea buna a lucrurilor este ca unele companii mici ies din piata, iar asta ne ajuta. Daca ne uitam la economie si industrie, in general, aprecierea scaderii economiei va avea un impact semnificativ. Nu sunt analist economic, dar m-am asteptat la acest lucru."
Cristian Nacu, partener Enterprise Investors, companie de investitii private: „Faptul ca FMI si-a revizuit prognoza privind scaderea economiei reflecta ca nimeni nu stie cat de tare ne va lovi criza. Cred ca vor mai fi doua sau chiar trei ajustari ale acestei prognoze pe parcursul anului, insa e greu de spus daca ajustarile vor fi in sus sau in jos."
Florin Andronescu, care dezvolta reteaua de clinici private Sanador: „Cred ca este optimista si aceasta inrautatire, pentru ca din cate se vede, in prima jumatate de an nu s-a facut mai nimic pentru «a indulci» scaderea. Nu sunt semne de optimism nici in ce priveste pietele externe pe care ar fi trebuit sa exportam, tot ce ne ramane este sa ne descurcam la nivel intern prin programe masive de redresare a economiei. Am inteles ca s-a trecut la pachetul doi anticriza, dar eu nu stiu nici care a fost primul. Pe hartie apare foarte promitator, dar in realitate nu exista."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO