Eveniment

Efectul celor 8 mld. euro de la UE va fi zero daca agricultorii nu vor avea acces la credite

22.09.2009, 18:24 57

Ion Manaila, administratorul companiei DANIV din judetulTeleorman, care exploateaza 1.000 ha de teren agricol, a solicitatun credit la CEC in valoare de 1,9 mil. lei (0,4 mil. euro) pentruachizitia de utilaje agricole, pentru care i s-a cerut sa garantezecu mijloace fixe, cu o valoare de trei ori mai mare decat cea acreditului.

"Dupa ce am facut toate inregistrarile, mi s-a cerut siimplicarea Fondului de Garantare a Creditului Agricol, chiar dacaeu garantasem cu imobile de 7 mil. lei (1,6 mil. euro). Mi-au zisca fara scrisoare de la fond nu se aproba creditul. A trebuit samerg si la Fondul de Garantare sa imi mai ia si ei 0,2% dinvaloarea solicitata", a declarat Manaila, care este si presedinteleAsociatiei Producatorilor Agricoli din Teleorman (ASOMAR), incadrul seminarului Mediafax Talks about Romanian Agriculture, inparteneriat cu grupul industrial Du Pont.

Dificultatea cu care reusesc agricultorii sa ia credite de labanci ii determina pe majoritatea sa se rezume la investitiiminore, cum ar fi achizitia de utilaje la mana a doua, care nu aducproductivitate mare si pe care dupa cativa ani le "dau la fiervechi".

De ce nu dau bani bancile?

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) lansat pentruperioada 2007-2013 a pus la dispozitia fermierilor putin peste 8mld. de euro de la UE, dar cu toate acestea, pana in prezent aufost contractate doar 20% din aceste fonduri, potrivit MinisteruluiAgriculturii.

"Bancile par foarte reticente in a finanta aceste proiecte. Nuinteleg de ce proiecte care au fost selectate, care au in spate odocumentatie care demonstreaza ca sunt viabile si rentabile dinpunct de vedere economic, care primesc 50% din valoarea proiectuluidupa ce sunt executate, nu sunt considerate bancabile. Aici trebuiegasita o solutie pentru ca altfel noi stam cu banii in cont,beneficiarii stau cu proiectele gata facute si ne uitam unii laaltii si ne miram ca nu absorbim fondurile", a declarat pentru ZFDacian Ciolos, fost ministru al agriculturii.

"Desi exista garantii de la Fondul de Garantare, care merg panala 80% sau chiar mai mult din valoarea proiectului, agricultura nueste finantata. Este o problema de acces la credite, este oproblema de cost al creditelor pentru beneficiari", spuneCiolos.

In prezent creditarea este aproape blocata, dar si in conditiilein care s-ar demara procesul, efectele se vor vedea cel mai repedepeste 3 ani, cred specialistii in domeniu.

Trebuie refacuta relatia cu bancile, sa existe un anumit gen deobligatie de a nu ocoli sectorul agricol sau de a nu mai ceresupragarantii cum se cer astazi. Ai garantii de 90% asigurate defond si tu mai soliciti garantii care depasesc 100% valoareacreditului. Este inacceptabil sa pui astfel de conditii candinstitutiile bancare realizeaza profit chiar in timpul crizei. Dacanu luam masuri, efecte PNDR vor fi zero. Nu este prima data candpierdem bani dupa ce am finantat, prin nefunctionalitate. Deciziilebune de acum se vor vedea peste 3-4 ani", considera si ValeriuTabara, presedintele Comisiei pentru agricultura din CameraDeputatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO