Eveniment

Efectul reducerii TVA: preţurile au scăzut cu 12%

Ministrul agriculturii Daniel Constantin: Statisticile arată că a existat o scădere a preţului cum ne aşteptam. Mediafax Foto

Ministrul agriculturii Daniel Constantin: Statisticile arată că a existat o scădere a preţului cum ne aşteptam. Mediafax Foto

Autor: Raluca Ghinea

08.07.2015, 00:04 195

Preţurile au scăzut în luna iunie cu 12% după reducerea TVA la alimente, susţine ministrul agriculturii Daniel Constantin, în vreme ce ministrul finanţelor Eugen Teodorovici afirmă că consumul alimentar ar fi crescut, în urma măsurii de mai sus, cu 17%.

„Statisticile arată că a existat o scădere a pre­ţului, aşa cum ne aşteptam, cu 12% în luna iunie (ceea ce înseamnă că întreaga reducere de TVA a fost transferată în preţ – n. red.). Acum rămâne o întrebare legitimă pe care o pun cetă­ţenii: aceas­tă scădere s-a realizat după ce preţurile au fost crescute artificial sau este o scădere reală? E o întrebare la care vom răspunde în perioada următoare, în măsura în care vom colecta datele prin Consiliul Concurenţei, care are o analiză în acest sens, şi vom prelucra datele pe care le oferă anual, lunar, Institutul Naţional de Statistică“, a declarat ministrul agriculturii. Însă datele Statisticii arată că preţurile nu au crescut nici în aprilie, nici în mai, lună premergătoare reducerii TVA. Acesta a adăugat că prin măsura scăderii TVA la alimente s-a relansat consumul pe piaţa din România.

„În primul rând, toate acele instituţii şi naţionale, şi internaţionale (de statistică – n. red.) arată o scădere a preţurilor şi al doilea lucru, încă nu avem datele oficiale, dar s-a relansat consumul. Sigur, nu pot să spun că e o relansare a consumului rea­lă sau o relansare a consumului bazată pe eliminarea pieţei negre. Indiferent care este realitatea, efectul este foarte bun. Asta ne-am dorit, să relansăm consumul“, a spus Constantin.

Pe de altă parte, potrivit ministrului finanţelor, efectul măsurii reducerii TVA la 9% de la 1 iunie a fost, după primele săptă­mâni, o creştere a vânzărilor cu cel puţin 17%. Ministrul nu a precizat însă sursa datelor.

Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Nielsen şi publicat săptămâna trecută, reducerea TVA a determinat o scădere medie a preţurilor de 11% şi o creştere de 17% a numărului de produse vândute, în prima jumătate a lunii iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO