Eveniment

Egiptul se pregăteşte să pună la bătaie zeci de milioane de euro în piaţa grâului, dar marfa românească pierde teren

La niciuna dintre licitaţii egiptenii nu au comandat mai puţin de 60.000 de tone, ceea ce înseamnă o factură minimă de 10 mil. euro pentru fiecare vas descărcat în porturile ţării arabe

La niciuna dintre licitaţii egiptenii nu au comandat mai puţin de 60.000 de tone, ceea ce înseamnă o factură minimă de 10 mil. euro pentru fiecare vas descărcat în porturile ţării arabe

Autor: Gabriel Razi

29.10.2013, 19:49 1143

Egiptul, cel mai mare importator de grâu la nivel mondial şi una dintre cele mai importante pieţe de export pentru marfa românească în acest sezon agricol, se pregăteşte să revină pe piaţa de licitaţii pentru a-şi asigura necesarul pentru o lună astfel încât să aibă stocuri suficiente până la sfârşitul lui martie, potrivit unui anunţ făcut de oficialii de la Cairo în presa internaţională.

De la începutul sezonului Egiptul a comandat circa 2 milioane de tone de grâu din Rusia, Ucraina şi România, întelegeri cu o valoare totală de peste 300 mil. euro.

La niciuna dintre licitaţii egiptenii nu au comandat mai puţin de 60.000 de tone, ceea ce înseamnă o factură minimă de 10 milioane de euro pentru fiecare vas Panamax descărcat în porturile ţării arabe.

Traderii cu birouri în România au semnat înţelegeri în această vară pentru a livra 800.000 de tone de grâu în Egipt. Aceste livrări înseamnă puţin peste 10% din totalul recoltei de grâu strânse de pe câmp în această vară. România a avut anul acesta una dintre cele mai mari producţii de grâu din istorie, cu un total de 7,6 mil. tone.

Creşterea preţurilor la poarta fermelor în ultimele săptămâni reduce însă competitivitatea la export a mărfii româneşti în faţa celei bulgăreşti, ucrainiene sau ruseşti.

„Preţul grâului de panificaţie a ajuns la un preţ de 800 lei/tonă (180 euro/tonă), dar ofertetele au venit din partea procesatorilor şi nu de la multinaţionale. Exportatorii au venit cu oferte mai reduse. Continuu să ţin marfa în siloz şi sunt decis să aştept“, spune Gavrilă Tuchiluş, administratorul fermei de 4.500 de hectare Agrimat Matca, cu afaceri de 5,3 milioane de euro.

Datele din piaţă arată că traderii cu operaţiuni locale au acum o fereastră de oportunitate mult mai mică pentru exporturile în Egipt faţă de perioada de după recoltare.

La acel moment, exportatorii achiziţionau grâu pentru 150-160 euro/tonă şi semnau înţelegeri în Egipt pentru 185-190 euro/tonă, ceea ce arată o diferenţă de cel puţin 25 euro/tonă între preţul de achiziţie şi cel final. Această valoare nu reprezintă marja de profit pentru că suma include şi costurile de depozitare, condiţionare şi manipulare din port.

În condiţiile în care această diferenţă de cel puţin 25 euro/tonă se păstrează, în­seam­nă că traderii români ar urma să vină cu oferte cu livrare în februarie la pragul de 205 euro/tonă (180 euro/tonă - preţ de achiziţie mediu din România plus 25 euro/tonă costuri şi marja de profit).

Acest nivel este însă în afara sferei de interes a egiptenilor având în vedere că în urmă cu trei săptămâni GASC - instituţia prin care Egiptul achiziţionează grâu din piaţa interna­ţională - a anulat o licitaţie ca urmare a preţurilor prea mari oferite.

La acel moment, cea mai competitivă ofertă a fost cea pentru grâu românesc de la Bunge, la 274,6 $/tonă (199 euro/tonă).

Traderii locali spun că grâul românesc devine mai puţin competitiv pe piaţa egipteană pe măsură ce excedentul intern se diminuează, iar în primele luni ale anului viitor exportatorii nu se vor mai concentra pe încărcarea de vase Panamax de 60.000 de tone, ci pe transporturi mai mici între 15.000 şi 25.000 de tone ce vor ajunge în destinaţii precum Grecia sau Turcia.

Mai mult, în Egipt ofertele de grâu românesc urmează să se lovească şi de competiţia regională. Ministrul egiptean Abu Shadi a declarat pentru Reuters că Bulgaria şi-a declarat intenţia de a livra în ţara nord-africană o parte din cele 2 milioane de tone de grâu pe care le-a prezentat ca excedent.

În acest context, ministrul a adăugat că este dispus şi la semnarea unui protocol bilateral în condiţiile în care grâul bulgăresc îndeplineşte condiţiile de calitate şi dacă preţul este sub cel de pe bursele internaţionale de mărfuri.

Pe bursa de la Paris, contractele futures pentru grâu cu livrare în martie se tranzac­ţionau ieri pentru 195 euro/tonă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO