Eveniment

EIU: PIB-ul va creste peste media noilor membri ai UE

05.07.2007, 19:50 15

Romania va inregistra in acest an rezultate mai bune decat media statelor noi membre ale UE in ceea ce priveste cresterea economica si inflatia, potrivit unei analize a Economist Intelligence Unit (EIU).
Astfel, cresterea economica a Romaniei va fi in acest an de 6,5%, in timp ce media noilor state membre se va situa la 5,9%, se arata in studiu. Inflatia medie din Romania va cobori in acest an la 4,1%, comparativ cu 6,6% in 2006, iar media noilor membri ai UE va fi de 4,3%. Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza pentru acest an un avans economic similar cu cel anuntat de EIU, inflatia urmand sa fie de 4,2%.
EIU a calculat cei doi indicatori macroeconomici pentru statele care au aderat la UE in 2004 si 2007, excluzand Malta si Cipru. Dintre cele zece state, cea mai importanta crestere economica va fi inregistrata in Estonia (9,4%), Letonia (9,2%) si Slovacia (8%), pe ultimul loc al clasamentului plasandu-se Ungaria, cu 2,7%.
Cei mai buni performeri la capitolul inflatie vor fi Polonia (2,1%), Slovacia (2,5%) si Slovenia (2,6%), iar cea mai accentuata crestere a preturilor va fi consemnata de Letonia (7,6%). Potrivit analistilor EIU, cresterea economica a Bulgariei va fi de 5,8%, iar inflatia de 5%.
In studiul prezentat miercuri, EIU a inclus 28 de state din Europa Centrala si de Est, Balcani, tarile baltice si din fostul bloc sovietic. Cresterea economica medie a acestor tari a fost calculata la 6,6%, iar inflatia la 6,4%. Cel mai important avans al PIB, de 20%, a fost estimat pentru Azerbaidjan, iar cea mai accelerata crestere a preturilor, de 16%, pentru Uzbekistan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO