Eveniment

Electric Castle, un festival de muzică de pe urma căruia toată lumea câştigă: Transportorii din Cluj-Napoca nu fac faţă cererii. Poate dura mai mult de patru ore drumul din oraş către festival. Cât costă să închiriezi un apartament pe perioada festivalului

Electric Castle, un festival de muzică de pe urma...

Autor: Răzvan Botea

20.07.2019, 16:46 1171

Zeci de mii de persoane participă la a patra zi a festivalului Electric Castle, de pe urma căruia câştigă toată industria de turism a zonei. Un drum din Cluj-Napoca către Castelul Banffy, unde se desfăşoară evenimentul, costă între 12 şi 140 de lei şi după ora 17 poate dura, cu tot cu aşteptarea la coadă pentru autobuz, mai mult de patru ore.

Industria de turism o zonei jubilează, în aceste zile hotelurile fiind ocupate total. Localnicii îşi închiriază apartamentele sau curţile pentru turiştii care vor să îşi amplaseze corturile.

Mihai, student din Bucureşti, a închiriat împreună cu patru prieteni un apartament de 3 camere în Cluj-Napoca şi a plătit 3.000 de lei pentru cinci nopţi de cazare, însemnând 200 de lei pentru o cameră pe noapte: „Preţurile sunt şi mai mari în timpul festivalului Untold (cel mai mare festival de muzică din România – n. red.)”, a spus Mihai.

Zona Iulius Mall, punct de plecare pentru autobuze, este împânzită de oferte pentru turiştii cu brăţară de la Electric Castle. Magazinele din interiorul mall-ului oferă reduceri de 20-25% pentru aceştia.

Coada pentru urcarea în autobus, la ora transmiterii ştiri, se întinde pe mai multe sute de metri. Un bilet pentru autobuz costă 12 lei, iar pentru a ajunge mai repede la autobuz se poate plăti o suprataxă de 35 de lei. Pleacă două autobuze de 49-50 de locuri o dată la fiecare 10 minute. Timpul de aşteptare pentru a prinde un loc în autobuz, în cazul în care nu s-a achitat suprataxa, este de două ore, iar drumul, extrem de aglomerat, durează încă două ore.

„Dacă era după mine, o luam pe câmp, doar noi suntem plătiţi la cursă. Nu e aşa de aglomerat  în fiecare an, nu ştiu, anul acesta cred că s-au vândut mai multe bilete”, a spus un şofer de autobuz reporterului ZF.

Cei care participă la festival şi sunt cazaţi în Cluj-Napoca pot opta între transport cu trenul, autobuzul, taxi, Uber, etc. sau maşina personală. Un drum cu taxiul costă 140 de lei, la fel şi unul cu Uber sau Bolt.

Autobuzele circulă non-stop, iar după miezul nopţii coada pentru urcare în mijlocul de transport se formează în zona evenimentului: „Am dat 35 de lei pentru priority, a fost cea mai bună investiţie din viaţa mea.  În 15 minute eram în autobuz, chiar dacă pe drum am făcut destul de mult, a meritat”, a spus un tânăr care participa la festival reporterului ZF. Distanţa între Cluj-Napoca şi locul în care se desfăşoară evenimentul este de puţin peste 30 de kilometri.

Chiar şi TAROM are de câştigat pe perioada festivalelor din Cluj-Napoca. Un bilet de avion dus-întors pe ruta Bucureşti-Cluj-Napoca, în perioada festivalului Electric Castle, achiziţionat cu 10 zile înainte, ajunge la aproape 1.500 de lei la clasa economică, iar avionul este plin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO