Eveniment

Electrica a avut pierderi de 110 milioane de euro în 2021. Dacă în primele nouă luni din an compania a avut un profit de 14 mil. euro, ultimele trei luni au adus pierderi de 125 mil. euro

Electrica a avut pierderi de 110 milioane de euro în...

Autor: Liviu Popescu

25.02.2022, 22:45 532

Electrica (EL), distribuitor şi furnizor de energie electrică la care statul român prin Ministerul Energiei are 48,8%, a raportat pentru 2021 pierderi de 553 milioane de lei (110 mil. euro) la nivel consolidat, faţă de un profit net de 388 mil. lei în anul precedent, potrivit raportului publicat vineri seară la Bursa de la Bucureşti. Veniturile companiei s-au majorat cu 10% la 7,2 miliarde de lei.

Pe de altă parte, în T4/2021, compania a raportat pierderi de 625 mil. lei (125 mil. euro), potrivit calculelor realizate de ZF care ţin cont de rezultatul net de 72 mil. lei din primele nouă luni ale anului 2021.

Compania a trecut în teritoriu negativ ca urmare a majorării preţurilor de achiziţie a energiei electrice pe segmentul de furnizare. Cheltuielile cu achiziţia de energie electrică au crescut de la 4 mld. lei lei în 2020 la aproximativ 5,7 mld. lei în 2021. Doar în T4 astfel de cheltuieli au fost de 2,2 mld. lei faţă de 1,1 mld. lei în T4/2020.

Electrica are următoarele filiale; Distribuţie Energie Electrică România (DEER), Electrica Furnizare, Electrica Serv, Electrica Producţie Energie, Electrica Energie Verde SRL.

Activităţile principale ale Electrica sunt distribuţia reglementată de energie electrică (prin operarea şi dezvoltarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice) şi furnizarea energiei electrice consumatorilor finali.

Grupul Electrica este operatorul de distribuţie a energiei electrice şi principalul furnizor de energie electrică în regiunile Transilvania Nord (judeţele Cluj, Maramureş, Satu Mare, Salaj, Bihor şi Bistriţă-Năsăud), Transilvania Sud (judeţele Braşov, Alba, Sibiu, Mureş, Harghita şi Covasna) şi Muntenia Nord (judeţele Prahova, Buzău, Dâmboviţa, Brăila, Galaţi şi Vrancea), asigurând deservirea utilizatorilor de reţea prin operarea instalaţiilor ce funcţionează la tensiuni intre 0,4 kV şi 110 kV (linii electrice, posturi şi staţii de transformare).​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO