Eveniment

Electrica: Niciun consumator casnic nu a cerut sa plece la alt furnizor dupa liberalizare

Electrica: Niciun consumator casnic nu a cerut sa plece la alt furnizor dupa liberalizare

Click pentru imaginea marita

17.07.2007, 19:09 125

Migrarea clientilor casnici de la filialele Electrica inspre oferta privata de la traderi va avea loc doar in momentul in care tarifele pentru clientii casnici nu vor mai fi subventionate de tarifele percepute la marii consumatori industriali.
"Atata vreme cat tarifele in vigoare nu acopera costurile cu achizitia, transportul, distributia si furnizarea energiei electrice, acestea fiind subventionate de la consumatorii industriali, nu ne putem astepta la o migrare consistenta a casnicilor in sectorul eligibil", spun reprezentantii E.ON Moldova, una dintre cele cinci companii de distributie si furnizare a energiei electrice privatizate. E.ON Moldova se afla acum in portofoliul germanilor de la E.ON Energie.
Acesta este principalul motiv care va face ca pana la sfarsitul acestui an niciunul dintre marii traderi privati sa nu-si faca intrarea pe aceasta piata lasand astfel nezdruncinata suprematia filialelor Electrica in ceea ce priveste alimentarea consumatorului casnic.
"De la 1 iulie, data la care s-a deschis 100% piata de energie, nu am primit nicio solicitare in acest sens (n.red - de schimbare a furnizorului) de la micii consumatori, consumatori casnici si agenti economici", au declarat reprezentantii Electrica Muntenia Sud, compania care asigura alimentarea cu energie a Capitalei. Piata consumatorilor casnici reprezinta aproximativ 20% din consumul total de energie.
Situatia ar trebui sa se schimbe de la anul, cand majoritatea traderilor ar putea lansa primele oferte destinate consumatorilor casnici.
"Energy Holding ramane focusata pe consumatorii industriali, dar nu exclude segmentul rezidential. Fiind un nou tip de afacere, vom decide daca vom ataca segmentul consumatorilor casnici dupa o analiza aprofundata. Consideram ca segmentul consumatorilor captivi este interesant pentru furnizorii privati de energie electrica", spun reprezentantii celui mai mare trader privat de energie cu afaceri de peste 300 mil. euro anul trecut. Energy Holding exclude posibilitatea abordarii pana la sfarsitul acestui an a acestui segment, o asemenea miscare fiind posibila incepand cu anul viiitor.
Petprod, al doilea trader privat de energie in functie de cifra de afaceri inregistrata anul trecut, spune ca intrarea pe acest segment implica si anumite costuri pe care acest gen de companii cu un numar foarte redus de angajati nu le poate sustine deocamdata. "Noi lucram cu foarte putini oameni. Intrarea pe segmentul consumatorilor casnici ar implica angajarea unor oameni care sa citeasca contoarele, formarea unor sisteme de incasare si multe alte lucruri care in acest moment ar ataca rentabilitatea firmei", spune Jack Cutisteanu, directorul general al Petprod.
EGL Power & Gas exclude deocamdata intrarea pe acest segment, considerandu-l nerentabil.
Primul impact pe care il va avea eliminarea acestei subventii va fi cresterea imediata a preturilor la energie. Deci, primul efect al liberalizarii va fi inevitabil si cresterea tarifelor la curentul electric. Al doilea va fi scaderea acestora prin formarea unei concurente adevarate.
"Cat timp va exista aceasta subventie, eu ies in pierdere daca vreau sa concurez oferta Electrica pentru ca nu-mi acopar costurile cu achizitie de energie. Singurul lucru pe care l-as putea oferi in plus ar fi anumite servicii cu valoare adaugata", spune Cutisteanu, directorul Petprod.
Companiile au inceput deja sa lucreze la oferte prin care sa-si mentina sau sa atraga consumatorul casnic."La nivelul companiei sunt in discutie cateva produse ce vor fi oferite clientilor casnici la solicitarea acestora de a beneficia de eligibilitate", spun reprezentantii E.ON Moldova.
O alta piedica in calea liberalizarii totale este si faptul ca toata productia se afla acum in mainile statului, neexistand concurenta la nivelul achizitiei de energie, si implicit la nivelul vanzarii acesteia. "Pentru a obtine o liberalizare reala a pietei, avem nevoie si de liberalizarea pietei de generare pentru a permite furnizorilor sa achizitionze energie la preturi competitive", spun reprezentantii Enel, grupul italian in portofoliul caruia se gasesc Electrica Muntenia Sud, Electrica Banat si Electrica Dobrogea.
Reprezentantii CEZ Romania, grupul energetic ceh in portofoliul caruia se afla Electrica Oltenia, sunt de parere ca "este vorba de ani de zile pana cand piata de electricitate sa capete caracteristicile tipice ale unei piete liberalizate."
"Ceea ce a evoluat foarte lent a fost patrunderea capitalului privat in sector, si deci relativa lipsa a manifestarii pe piata a unor interese eterogene, care sa duca la o competitie reala", spune Doru Voicu, business development manager al CEZ Romania.
La sfarsitul lui 2006, erau inregistrate pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei 66 de firme de furnizare, posibile optiuni pentru consumatorii interesati de schimbarea actualului furnizor.


Cum schimbi furnizorul de electricitate?

Pasul 1.
Clientul ia legatura cu noul furnizor (www.anre.ro) si negociaza contractul de furnizare. Finalizarea procesului de transfer va dura cel mult 60 de zile.

Pasul 2.
Clientul va notifica in scris furnizorul actual, cu cel putin 30 de zile inainte, ca incepand cu data de zz.ll.aaaa va avea alt furnizor.

Pasul 3.
Clientul achita toate facturile restante catre furnizorul actual, schimbarea furnizorului fiind imposibila in alte conditii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO