Eveniment

Elena Tudose, director Institutul pentru Politici Publice: o treime dintre români nu au încredere în sistemul de sănătate

Elena Tudose, director Institutul pentru Politici...

Autor: Georgiana Mihalache

04.10.2016, 11:33 260

Problemele sistemului de sănătate care vizează lipsa accesului la medicamente de ultimă generaţie, echipamente medicale învechite sau lipsa medicilor din spitale se reflectă în viziunea pe care oamenii o au asupra domeniului sănătăţii, o treime dintre români declarând că nu au încredere în sistemul medical, a spus Elena Tudose, directorul Institutului pentru Politici Publice, citând o cercetare sociologică.

„Când vorbim de sănătate, vorbim de o stare generală care este marcată de nişte comportamente triste. Conform unei cercetări sociologice, jumătate dintre români spun că nu au timp pentru sănătate, 30% aşteaptă ca  problema să treacă de la sine, iar 12% dintre români nu merg la medic pentru că o treime dintre români nu au încredere în sistemul de sănătate. Epitete prin care românii caracterizează sistemul sunt: corupt, subfinanţat, ineficient, bolnav”, a spus Elena Tudose.

Elena Tudose, prezentă în cadrul lansării campaniei „Votez pentru Sănătate”, care are scopul de a atrage atenţia asupra problemelor sistemului de sănătate şi de a genera o dezbatere naţională, ducând la responsabilizarea atât a politicienilor, cât şi a populaţiei pentru a crea o strategie naţională şi a transforma sectorul medical.

Alte declaraţii ale Elenei Tudose:

„Ne-am alăturat campaniei „Votez pentru Sănătate” prin Institutul de Politici Publice pentru că sănătatea rămâne o prioritate de politică publică. Nu putem să vorbim de politici publice în educaţie, de exemplu, dacă nu avem o populaţie sănătoasă. Sănătatea este o temă profund emoţională, la care oamenii se raportează din propriile experienţe, este greu să vorbim despre cifre.

98% dintre români consideră că sănătatea trebuie să fie o prioritate.

Venim cu alocări de resurse corespunzătoare problemelor. Sănătatea foloseşte bugetarea de programe, ceea ce înseamnă că, spre deosebire de dezvoltare regională, de exemplu, unde avem bugetele istorice, în sănătate ar trebui să avem de-a face cu altceva. Bugetul este construit pe programe naţionale destinate unui număr de acţiuni, însă la sfârşit de an constatăm că fie alocările nu sunt suficiente pentru aceste programe, fie avem programe excedentare, adică alocăm prea mulţi bani pentru acele programe.

Problema sistemului subfinanţat, celebra cifră de 5% pe care o negociem în fiecare an, poate nu întotdeauna este problema gravă a sistemului, ci felul în care resursele sunt alocate în sistem. Avem de-a face cu o mare problemă de analiză de impact a programelor de sănătate, nu prea putem să măsurăm impactul lor real.

65% dintre români nu îşi fac analizele de sânge cu regularitate. 76% dintre români spun că au nevoie de mai multe informaţii referitoare la modalităţile de a-şi îngriji propria sănătate”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO