Eveniment

Elevii cer reintroducerea pragului de incidenţă în localitate în stabilirea scenariilor pentru şcoli

Elevii cer reintroducerea pragului de incidenţă în...

Autor: Cosmin Pirv

22.01.2022, 11:00 1850

Reprezentanţii elevilor cer reintroducerea pragului de incidenţă în localitate în stabilirea scenariilor pentru şcoli. Aceştia susţin că al cincilea val epidemic se află în plină evoluţie, „dar sistemul educaţional se regăseşte încă în plin declin”.

Într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănăăţii, Consiliul Naţional al Elevilor solicită stabilirea unui prag minim de incidenţă al localităţilor la care cursurile cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ să fie suspendate.

„Greşelile din trecut ne-au demonstrat, în timpul a mai bine de doi ani de pandemie, că, pentru sistemul educaţional românesc, impredictibilitatea şi lipsa de asumare a unor decizii ferme şi adaptate nu au reuşit decât să degradeze atât calitatea învăţământului, cât şi siguranţa sanitară a elevilor, a profesorilor şi a familiilor acestora. În prezent, fiecare comunitate locală şi fiecare unitate şcolară se confruntă cu probleme specifice, cu un număr de infectări diferit şi, cu atât mai mult cu cât analizăm obiectiv, cu serie de particularităţi specifice de la caz la caz. Numărul îmbolnăvirilor, infrastructura şcolară, resursele umane, rata de vaccinare şi disponibilitatea sistemului medical sunt doar câteva dintre criteriile variabile care ar trebui să construiască profilul deciziilor ideale, descentralizate, potrivit fiecărei comunităţi locale”, se arată în scrisoare.

Consiliul Naţional al Elevilor şi celelalte organizaţii semnatare ale scrisorii propun adoptarea unui algoritm/unei matrici de calcul în baza căruia/căreia să se decidă scenariul de funcţionare a unei şcoli.

„Rata de vaccinare a elevilor şi a profesorilor, incidenţa din localitate, suprapopularea claselor, utilizarea transportului în comun de către populaţia şcolară sunt doar câţiva dintre parametrii care ar trebui să stea la baza deciziei de închidere/deschidere a unei şcoli în format fizic. Istoria ultimilor doi ani ne arată că nu sunt suficiente măsuri singulare atunci când vine de vorba de descentralizare, iar toţi itemii enumeraţi mai sus şi alţii care pot fi stabiliţi de experţii epidemiologi sunt elementari atunci când vine vorba de siguranţa elevilor”, susţin elevii.

Aceştia susţin că, în prezent, regulile stabilite prin ordin comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii pot aduce unităţile de învăţământ în două situaţii fără scăpare: fie se închid toate şcolile dintr-un judeţ, în bloc, din cauza suprasolicitării paturilor de la ATI, deşi vor exista localităţi cu zero rată de infectare, fie, din contră, vor exista localităţi cu incidenţe alarmante, iar şcolile de acolo vor rămâne deschise strict din considerentele capacităţii spitaliceşti.

„Este absolut necesar ca pragul de incidenţă al unei localităţi să rămână în continuare un criteriu de suspendare/reluare a activităţii în format fizic, astfel încât deciziile care se adoptă să fie corelate cu gradul de răspândire comunitară a COVID-19”, se arată în scrisoare.

De asemenea, Consiliul Elevilor solicită menţinerea regulii conform căreia, la apariţia unui caz de COVID-19 într-o clasă, toată clasa să treacă în regim online timp de două săptămâni, cu posibilitatea testării după 8 zile, precum şi declararea întregii clase ca persoane-contact direct cu cel infectat.

„În acelaşi timp, atragem atenţia asupra necesităţii stabilirii unei proceduri de stabilire a scenariului de funcţionare a unei şcoli în funcţie de infectările din rândul cadrelor didactice, pentru că, la momentul de faţă, singura metodă de trecere în online o clasă sau o şcoală în această situaţie este ca profesorul să declare la DSP întregul colectiv ca fiind contact direct, lucru rar întâlnit”, mai arată elevii.

Aceştia mai cer introducerea obligativităţii testării pe bază de salivă pentru toţi elevii şi pentru întregul personal din învăţământ şi dotarea şcolilor cu materialele sanitare necesare şi adoptarea unei instrucţiuni la nivelul Ministerului Sănătăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO