Eveniment

Elevii şi profesorii cu simptome vor fi testaţi. Vlad Voiculescu: „Este necesar din partea părinţilor să îşi exprime acordul informat cu privire la testare. Va exista pe pagina Ministerului Educaţiei şi pe pagina Ministerului Sănătăţii un formular tip

Elevii şi profesorii cu simptome vor fi testaţi. Vlad...

Autor: Mediafax

05.02.2021, 12:44 142

Copiii şi profesorii cu simptome de COVID-19 vor fi testaţi cu teste antigen, a anunţat, vineri, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Acesta a spus că este nevoie de acordul informat părinţilor pentru testarea elevilor.

Voiculescu le-a transmis că o primii care pot interveni dacă un elev are simptome este părintele, care să îl evalueze şi să îl ţină acasă dacă are orice el de simptom care ar putea indica o infecţie cu COVID-19.

„Este necesar din partea părinţilor să îşi exprime acordul informat cu privire la testare. Va exista pe pagina Ministerului Educaţiei şi pe pagina Ministerului Sănătăţii un formular tip. Pentru exprimarea acordului pentru testare. Este important pentru că doar testând putem să păstrăm pe toată lumea în siguranţă”, spune Voiculescu.

Întrebat de jurnalişti când este recomandat să fie semnat de către părinţi acordul tip pentru testare, ministrul Sănătăţii a spus că „recomandarea este să fie semnat cât mai curând posibil”.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că în cazul în care un copil a fost testat pozitiv, toţi cei cu care a interacţionat vor fi testaţi.

„Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, de asemenea, pentru copiii care au simptome, după aplicarea protocolului de izolare. Testarea se va face în cabinete medicale sau în izolator. De asemenea, atunci când un copil este testat pozitiv, apoi urmează o anchetă epidemiologică. Ancheta epidemiologică va fi condusă de DSP de acolo. Pentru asta va fi nevoie de colaborarea cu conducerea unităţii de învăţământ. Asta înseamnă că acei colegi care au interacţionat cu copilul diagnosticat cu COVID-19 vor trebui să fie testaţi, dacă există un consimţământ al părintelui. Dacă nu există un consimţământ se va lua legătura cu medicul de familie. E important ca lucrul acesta să se întâmple la timp”, a mai spus ministrul.

Acesta spune că vor exista teste rapide antigen la nivelul şcolilor, o parte fiind deja distribuite prin DSP-uri.

Voiculescu a mai spus că nu este necesară o adeverinţă de la medicul de familie pentru începerea şcolii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO