Eveniment

Elevii refuză voucherele pentru cumpărarea uniformelor. Consiliul Naţional al Elevilor: În contexul economic, o astfel de măsură ar fi dezastruoasă

Elevii refuză voucherele pentru cumpărarea uniformelor....

Autor: Laura Buciu

12.08.2020, 10:31 245

Acordarea voucherelor pentru cumpărarea uniformelor şcolare nu sunt pe placul elevilor, care se opun iniţiativei legislative, a transmis, miercuri, Consiliul Naţional al Elevilor, care consideră, în această perioadă, că o astfel de măsură ar fi „dezastruasă”.

Iniţiativa legislativă ce presupune modificarea art. 5 din Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ a fost adoptată în Senat, marţi, şi prevede ca fiecare elev să primească, semestrial, 350 de lei pentru achiziţionarea uniformelor, bani ce vor fi asiguraţi din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Consiliul Naţional al Elevilor s-a opus proiectului încă din luna iunie.

„În primul rând, în contextul economic actual, o astfel de măsură ar fi dezastruoasă, întrucât asigurarea sumelor prevăzute în proiectul de lege presupune o povară financiară semnificativă pentru bugetul de stat. Mai mult, ţinând cont de faptul că peste 900 de mii de elevi nu au acces la educaţie online, considerăm că alocarea fondurilor către această iniţiativă legislativă reprezintă un act de iresponsabilitate şi indiferenţă crasă a senatorilor faţă de elevii din România. În al doilea rând, în lipsa unor alte măsuri de securitate prezente în şcoală (servicii de pază, servicii de monitorizare audio-video etc.), instituirea obligativităţii purtării uniformelor şcolare de către elevi reprezintă doar o formă fără fond”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Consiliul Elevilor.

De asemenea, un alt motiv pentru care elevii nu sunt de acord cu această măsură este acela că ea nu va atrage după sine creşterea calităţii actului educaţional, ci, în cel mai bun caz, va reprezenta doar „un simulacru trist” al unei asemenea creşteri.

„Suntem consternaţi de iresponsabilitatea senatorilor care au votat acest proiect de lege. Acestea sunt nevoile educaţiei din România? Acestea sunt priorităţile financiare ale statului român? Începutul anului şcolar ne bate la uşă; în şcoli va fi nevoie de materiale de protecţie sanitară, de device-uri conectate la internet, de infrastructură şcolară şi de multe altele. Stimaţi deputaţi, dacă sunteţi cu adevărat preocupaţi de soarta elevilor din România, vă solicităm respingerea acestei inţiative legislative. Elevii au nevoie de acces la educaţie de calitate, nu de uniforme care să arate bine în poze”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO