• Leu / EUR4.9405
  • Leu / GBP5.6264
  • Leu / USD4.5913
Eveniment

Elon Musk a scăpat: Miliardarul a fost găsit nevinovat la finalul procesului de fraudă intentat de acţionarii Tesla

Elon Musk a scăpat: Miliardarul a fost găsit nevinovat la finalul procesului de fraudă intentat de acţionarii Tesla

Autor: Petru Mazilu

04.02.2023, 10:40 231

Elon Musk a fost găsit nevinovat privind acuzaţiile de fraudă care i s-au adus după ce a trimis un mesaj despre Tesla.

Fondatorul Tesla, Elon Musk, a fost exonerat de orice acuzaţie pentru un tweet în care a spus că are „finanţarea asigurată" pentru a privatiza producătorul de automobile electrice.

Musk s-a confruntat cu un proces colectiv intentat în numele acţionarilor Tesla care au susţinut că au fost induşi în eroarede postările sale din august 2018. Achiziţia propusă de 72 de miliarde de dolari nu s-a materializat niciodată.

Dacă juriul din San Francisco l-ar fi găsit vinovat pe Musk, acesta ar fi putut fi obligat să plătească daune de miliarde de dolari. Cei nouă juraţi au avut nevoie de mai puţin de două ore pentru a ajunge la un verdict vineri după-amiază.

Elon Musk a solicitat ca procesul să fie mutat în Texas, unde se află sediul Tesla, argumentând că nu ar avea parte de un proces corect în San Francisco. Pe Twitter, platforma de socializare pe care a cumpărat-o cu 44 de miliarde de dolari în octombrie anul trecut, el a scris: „Slavă Domnului, înţelepciunea poporului a prevalat! Apreciez profund faptul că juriul a constatat în unanimitate nevinovăţia în cazul Tesla".

Elementul central al procesului a fost tweet-ul lui Musk din 7 august 2018: „Mă gândesc să iau Tesla în proprietate privată la 420 de dolari. Finanţare asigurată". Reclamanţii au susţinut că Musk a minţit atunci când a postat pe Twitter, mai târziu în cursul zilei, că „sprijinul investitorilor este confirmat".

Preţul acţiunilor a crescut după aceste tweet-uri, dar a scăzut din nou în câteva zile, pe măsură ce a devenit clar că afacerea nu va fi finalizată. Pierderile investitorilor au fost calculate la 12 miliarde de dolari, potrivit unui economist angajat de acţionari.

Comisia americană pentru valori mobiliare şi burse (SEC) l-a dat în judecată pe Musk din cauza tweet-urilor sale, acuzându-l că i-a minţit pe investitori. Musk a fost de acord să se retragă din funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie al Tesla şi a ajuns la o înţelegere pentru 20 de milioane de dolari.

În timpul procesului de trei săptămâni, Musk a susţinut că a crezut că a avut un angajament verbal din partea fondului suveran de investiţii al Arabiei Saudite pentru tranzacţie.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9405
Diferență: 0,3045
Ieri: 4.9255
Azi: 4.5913
Diferență: 0,0196
Ieri: 4.5904
Azi: 5.6264
Diferență: 0,4481
Ieri: 5.6013
Azi: 5.0084
Diferență: 0,407
Ieri: 4.9881