Eveniment

Emil Boc: 20% din bugetul pentru 2010 va merge spre investitii

Emil Boc: 20% din bugetul pentru 2010 va merge spre investitii
20.12.2009, 23:15 45

Lista si programul de guvernare au fost inaintate asearaParlamentului. Astazi la pranz, conducerile celor doua camere sevor reuni pentru a stabili calendarul audierii ministrilor inParlament. Potrivit dorintei premierului, Parlamentul ar urma sa seexprime prin vot asupra listei ministrilor, miercuri, 23decembrie.

Astazi presedintele Traian Basescu depune juramantul infata Parlamentului si, daca este respectat calendarul, iar Guvernultrece miercuri de votul Legislativului, se poate afirma ca aici sepune punct procesului electoral si intram intr-un nou ciclupolitic.

Principala tinta a viitorului guvern va fi sa-si treacabugetul. Potrivit premierului desemnat, proiectul legii bugetuluieste construit pe cota unica de 16% si pe un TVA de 19%. Crestereaeconomica in bugetul pentru 2010 este prevazuta a fi de 1,3% si undeficit bugetar de 5,9 procente, tinte stabilite in urmanegocierilor cu Fondul Monetar International (FMI). "2010 va fi unan dificil, cel putin primele sase luni. Vestea buna este ca nu vomavea scadere economica, ci o usoara crestere economica", a declaratpremierul Emil Boc.

De asemenea, potrivit lui Emil Boc, noul guvern doresteelaborarea unui set de masuri anticriza, dar care are la bazarespectarea angajamentelor internationale cu FMI si UniuneaEuropeana. Premierul nu a detaliat insa aceste masurianticriza.

Emil Boc a mai anuntat, fara a detalia, ca viitorul guvernva sprijini mediul de afaceri, de aceea 20% din bugetul pe 2010 vamerge spre investitii si spre crearea de locuri de munca. Deasemenea, viitoarea guvernare promite, prin vocea lui Emil Boc,sustinerea categoriilor sociale afectate de criza economica,promovarea legii pensiilor si a responsabilitatii fiscale, dar sisprijinirea agriculturii. Potrivit premierului Boc, scopul acesteidin urma masuri, este transformarea Romaniei dintr-o taraimportatoare de produse agricole intr-una exportatoare de produseagricole.

"Pentru asta ne vom folosi de instrumentele pe care leavem la dispozitie, printre acestea si garantiile de stat", a spusBoc.

El a mai anuntat largirea cadrului drepturilorminoritatilor nationale, continuarea reformei justitiei si aeducatiei si continuarea procesului de absorbtie a fonduriloreuropene. Printre principiile cuprinse in proiectul de guvernare sianuntate ieri de premierul Emil Boc se numara si continuareaprocesului de modernizare a statului roman si restructurareaaparatului de stat in baza principiului eficientei. Nu este clar ceinseamna aceasta "modernizare a statului roman", dar, anterior unadintre masurile anuntate de presedintele Traian Basescu pentruaceasta modernizare este trecerea la un Parlament unicameral sireducerea numarului de parlamentari.

Prioritati anuntate

  • 20% din bugetul pe 2010 va merge spre investitii si sprecrearea de locuri de munca.
  • Vor fi sustinute categoriile sociale afectate de crizaeconomica.
  • Va fi promovata o noua lege apensiilor.
  • Va di adoptata legea responsabilitatiifiscale.
  • Agricultura va fi sprijinita inclusiv prin acordarea degarantiile de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO