Eveniment

Emil Boc l-a demis pe seful Agentiei de Resurse Minerale

04.02.2009, 20:18 43

Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) a fost demis de catre premierul Emil Boc dupa scandalul iscat de la o hotarare de guvern data de Calin Popescu-Tariceanu, fostul premier al Romaniei, care i-ar fi favorizat pe canadienii de la Sterling Resources in concesionarea anumitor perimetre din Marea Neagra.
In aceeasi zi in care a fost anuntat castigul istoric al Romaniei in fata Ucrainei la curtea de la Haga privind impartirea platoului continental al Marii Negre, o hotarare a guvernului Tariceanu, si mai ales o anexa secreta, aduce in prim-plan corectitudinea cu care au fost concesionate anumite perimetre din Marea Negra catre firma canadiana Sterling Resources.
Compania este specializata in explorarea perimetrelor de explorare si productie, fiind prezenta pe piata din Romania, Marea Britanie si Franta.
In rapoartele financiare ale companiei publicate pe siteul propriu nu se regasesc informatii legate de veniturile inregistrate, ci doar anumite cheltuieli legate de exemplu de nivelul redeventelor platite.
Canadienii nu vor sa faca niciun comentariu spunand ca vor da un comunicat de presa in cateva zile, iar ANRM, care se ocupa cu acordarea licentelor pentru exploatarea perimetrelor de gaze naturale si petrol, anunta organizarea unei conferinte de presa azi in care sa lamureasca situatia creata.
Prima miscare concreta a fost facuta de Boc, care l-a demis din functia de presedinte al ANRM si cere declasificarea anexei secrete. "Primul-ministru Emil Boc a dispus demararea procedurilor legale in vederea declasificarii anexei la Hotararea Guvernului 1446 din 12 noiembrie 2008 privind aprobarea Actului aditional nr. 11 la Contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia. De asemenea, seful Executivului a sesizat Departamentul de Control al Primului-ministru.
Sterling Resources anunta inca din noiembrie anul trecut ca hotararea data de guvernul Tariceanu ii da companiei un control mai mare si reduce implicarea executivului, fara a compromite insa cerintele de conformare cu legislatia romana si internationala.
"Cand Sterling a ajuns sa controleze 100% aceste perimetre, ne-am propus trei obiective: sa aducem parteneri pentru exploatarea si dezvoltarea celor doua blocuri, sa stabilim prezenta gazului in prospectul Ana si sa transformam acordul istoric de explorare si productie intr-unul mai flexibil in ceea ce priveste taxele si redeventele pentru concesiune", declara Stephen Birrell, vicepresedintele operatiunilor din Romania. Potrivit acestuia, activitatea de productie in Romania ar fi urmat sa inceapa in 2011, iar dimensiunea rezervelor era de circa 15 mld. metri cubi, dar nu se putea preciza la cat urma sa se ridice nivelul productiei anuale.
Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputatilor, sustine ca este surprinzator faptul ca atat hotararea de guvern cat si anexa secreta au fost aprobate in timpul campaniei electorale, cand atentia tuturor era concentrata in alta parte.
"In hotararea de guvern nu apare semnatura ministrului justitiei, ci a sefului cancelariei Dorin Marian si elementele cheie care ar fi putut sa demonstreze daca statul roman a pierdut prin cedarea dreptului de impartire a productiei sunt documente secrete, trecute in anexa", a spus Iancu, citat de Mediafax.
Hotararea la care face referire Iancu a fost adoptata in 12 noiembrie 2008, si este un act aditional la contractul de exploatare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, incheiat intre ANRM, in calitate de concedent, si Sterling Resources Ltd., in calitate de concesionar. Documentul este semnat de fostul sef al Cancelariei premierului Dorin Marian, de presedintele ANRM Bogdan Gabudeanu, de fostul ministru al mediului Attila Korodi si de Catalin Doica, secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor. Anexa hotararii este secreta.
"Nu este concesionat tot perimetrul, ci doua perimetre. Aceasta concesionare a avut loc in anul 1992, iar conflictul cu Ucraina a izbucnit de-abia in 1997. In 2008 s-a semnat un act aditional in care era transpusa legislatia in vigoare. Sterling Resources are doua perimetre care se suprapun pe suprafata castigata ieri de Romania la Haga si in niciun caz nu se intind pe cei 9.700 km patrati castigati. Din cate stiu eu, suprafata care se afla sub exploatarea Sterling nu este mai mare de 1.000 km patrati", a declarat Bogdan Gabudeanu inainte de anuntul demiterii. Potrivit reprezentantilor ANRM, licitatiile pentru perimetrele din zona castigata de Romania la Haga vor avea loc in urmatoarele sase luni - un an.
 
Partenerii Sterling
E.ON Romania spune ca deja este in discutii cu Sterling Resources in vederea achizitiei de gaze daca firma canadiana va avea succes in explorarile sale din Marea Neagra. "Avem discutii cu ei de cateva luni", spune Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania. El mai spune ca grupul nu se gandeste deocamdata sa aiba propriile proiecte de explorare in Marea Neagra. O alta companie care spune ca nu este interesata este Rompetrol, condusa de omul de afaceri Dinu Patriciu. Compania mai spune ca a derulat anumite servicii pentru Sterling in baza unor contracte care s-au finalizat in iulie 2006. O alta companie care a derulat contracte cu Sterling este Grup Servicii Petroliere, controlata de omul de afaceri Gabriel Comanescu.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO