Eveniment

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Ce spune Georgiana Androne, senior broker la TradeVille, despre sentimentul bear al investitorilor: Lucrurile sunt nuanţate, nu toţi indicii şi toate sectoarele se comportă la fel

Autor: Eduard Ivanovici

01.07.2022, 08:30 689

Perspectivele oferite de o potenţială perioadă de recesiune continuă să semene incertitudini în rândurile participanţilor la pieţele globale de capital, totul pe un fundal dominat de efectele generate de creşterea istorică a inflaţiei, majorările ratelor dobânzilor şi războiul din estul Europei. Cum ar trebui să se raporteze investitorii la aşa-zisa „bear market“?

„Lucrurile trebuie să fie întot­deauna nuanţate. Nu toţi indicii şi sec­toarele se comportă la fel. De exemplu, chiar şi pe această scădere de 20% a indicelui S&P 500 de la începutul anului, anumite sectoare sunt totuşi pe plus, de exemplu energia.“

„La fel şi pe bursa noastră, BET-TR, care include dividendele, este pe plus în 2022, iar BT-NG, axat pe producătorii de energie, a avut o evoluţie mai puternică anul acesta“, spune Georgiana Androne, senior broker în cadrul TradeVille.

Reprezentanta societăţii de brokeraj adaugă că BETAeRO, indice consultativ pentru pepiniera segmentului principal al BVB, a scăzut de la începutul anului cu peste 12%, însă în ceea ce priveşte agricultura, unele companii au suferit pierderi sub media pieţei sau chiar au înregistrat creşteri.

De exemplu, explică Georgiana Androne, producătorul de îngrăşăminte Norofert (NRF) a scăzut cu doar 1% în 2022, iar Holde Agri Invest (HAI), companie din sectorul agricol care are în această perioadă o majorare de capital la BVB, are o creştere de 0,4% anul acesta. Agroland Agribusiness (AAB) afişează un plus de 11%.

„Anul acesta s-au făcut undeva la 10-15 listări de acţiuni şi obligaţiuni, dar cea mai mare parte din ele au fost legate de plasamente private realizate anul trecut, deci momentul strângerii capitalului de la investitori a fost mai în urmă, dar companiile sunt în continuare interesate să se finanţeze prin bursă. Cred că este doar un moment în care se aşteaptă să vadă cum se aşază lucrurile. Astfel, nu cred că listările vor seca, dar numărul lor ar putea să scadă faţă de 2020 şi 2021, doi ani foarte activi în această zonă“, spune Georgiana Androne.

Alte declaraţii ale Georgianei Androne:

Apropo de estimările neoficiale venite din partea New York Fed, parte a sistemului Rezervei Federale, vedem că ei acordă o şansă de 80% unei recesiuni în Statele Unite în următorii doi ani şi jumătate, dar este un interval destul de larg. Deocamdată, economiile sunt în creştere dacă ne uităm la cifrele raportate pe T1, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar există o încetinire.

În România, am avut o creştere economică de 5,2% în T1 faţă ultimul trimestru din 2021. În zona euro, am avut o creştere de 0,6% la trimestru. În SUA a fost o contracţie de 1,6% de la trimestru la trimestru, la nivel anual fiind încă o creştere de 3,5%.

Ceea ce perturbă lucrurile este încrederea consumatorilor în economie, care s-a deteriorat foarte mult în acest context inflaţionist. În acelaşi timp, majorările de dobândă pun presiune pe alt sens, precum prin creşterile ratelor bancare sau ale altor credite. Deci există un fel de squeeze care se răsfrânge acum asupra consumatorului.

Avem discuţii în fiecare zi despre diverse companii şi sectoare de pe bursa americană. Pentru a veni în întâmpinarea lor, TradeVille a luat decizia de a scădea începând cu 1 iulie comisioanele de tranzacţionare pe bursa americană, adică vom trece la o structură nouă de comisioane aliniată cu practica standard de pe Wall Street.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO