Eveniment

Energia şi gazele cresc

Energia şi gazele cresc

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

03.09.2012, 00:02 121

Chiar de la începutul acestei toamne a avut loc prima etapă din procesul de liberalizare al preţurilor la energie plătite de consumatorii non-casnici. Astfel, 15% din energia care înainte era primită în totalitate la un preţ reglementat va fi cumpărată din piaţa liberă, ducând la scumpiri de câteva procente.

În cazul populaţiei, prima etapă a calendarului de liberalizare va avea loc abia în vara anului viitor, fiind vorba despre un procent de 10% cumpărat de pe piaţa liberă. Dacă pentru non-casnici, conceptul de tarif reglementat pentru energia electrică va dispărea în totalitate până la începutul anului 2014, în ceea ce priveşte populaţia procesul se va finaliza abia la finalul anului 2017.

Şi pe partea de gaze naturale se anunţă scumpiri, prima majorare, de 5%, urmând să aibă loc pe 1 decembrie, tot pentru consumatorii non-casnici. Pentru populaţie, prima scumpire venită ca urmare a aplicării calendarului de liberalizare va avea loc în vara anului viitor. Dacă pentru non-casnici procesul de liberalizare a preţurilor la gazele naturale se va termina în octombrie 2014, pentru populaţie procesul se va finaliza în octombrie 2018. Aceste calendare au fost agreate cu FMI.

În prezent, consumatorii din România plătesc printre cele mai scăzute facturi la nivel european pentru energie şi gaze naturale, dar în acelaşi timp au şi printre cele mai mici salarii. Mai mult, comparativ cu alte pieţe europene, România este capabilă să-şi asigure din producţia internă o treime din consumul de gaze naturale, restul fiind importat din Rusia, şi are şanse mari de a creşte cantitatea de gaze produse intern odată cu descoperirile din Marea Neagră.

În ceea ce priveşte acoperirea consumului de energie, acest lucru se face prin producţia internă, România fiind un exportator de energie. Aproape 90% din producţia de energie se află în mâinile statului român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO