Eveniment

Energia şi gazul se ieftinesc masiv, dar când se va vedea acest lucru în facturi şi în preţuri: Avem o mare inerţie la ieftiniri. Totul va depinde de concurenţă

Energia şi gazul se ieftinesc masiv, dar când se va...

Autor: Roxana Petrescu

30.03.2023, 00:07 3640

♦ Scumpirea istorică a energiei şi a gazului natural din 2022 a fost factorul care a declanşat creşteri masive de preţ la toate produsele, unele industrii profitând de acest moment critic pentru a aplica scumpiri nejustificate ♦ Dar acum, gazul este de aproape 2,5 ori mai ieftin iar energia spot este de două ori mai ieftină faţă de martie 2022, aşa că întrebarea legitimă este când vom vedea ieftiniri în lanţ după scumpirile fără precedent?

Energia pentru azi, pe plat­forma spot a Bursei OPCOM se tranzacţioneză la un preţ de 573 de lei/MWh, deşi luni, de exemplu, preţul pe MWh era de 369 de lei. În ciuda relativei volatilităţi, preţul este semnificativ mai mic faţă de nivelul de peste 1.200 de lei de pe 29 martie, anul trecut. Pe piaţa de gaze lucrurile stau la fel. De exemplu dacă gazul pentru al doilea trimestru avea anul trecut un preţ de 102 euro/MWh, acum el se tranzacţionează la Viena cu 44 de euro/MWh.

 

Ce se întâmplă?

„Iniţial, înainte de începerea războiului din Ucraina, preţul energiei începuse să urce din cauza scumpirii certificatelor de emisii de CO2 care penalizau producţia de energie pe cărbune. Apoi, odată declanşat războiul, preţul energiei a ajuns la cotele pe care le ştim din cauza scumpirii gazului folosit în producerea de energie electrică“, explică Silvia Vlăsceanu, director executiv al HENRO, organizaţie care reprezintă interesele producătorilor de energie electrică.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro