Eveniment

Energie numai din productia interna

27.08.2003, 00:00 17

Consumul de energie de pe piata romaneasca va putea fi asigurat de catre capacitatile de productie interne, fara a se apela la importuri de energie, potrivit ministrului economiei si comertului, Dan Ioan Popescu. In acest moment, productia de energie la nivel national este asigurata in proportie de 79% de catre centralele termo, 14% de catre hidrocentrale si 7% de catre producatori independenti si autoproducatori.
Scaderea apelor Dunarii determinata de cea mai puternica seceta din ultimii 160 de ani a dus la inchiderea in urma cu trei zile a centralei de la Cernavoda, care asigura 10% din productia interna, respectiv reducerea la jumatate a aportului adus de Hidroelectrica.
"Romania este capabila sa asigureconsumulu de energie prin capacitatile pe care le are. Prefer sa producem la Iernut, de exemplu, la costuri de 56 $/MWh decat sa facem importuri spot la 1.000 euro/MWh", a spus ministrul Popescu. Acesta a dat ca exemplu situatia din Italia, unde pe fondul secetei ce a afectat Italia, Enel a fost nevoita sa recurga la importuri de pe piata spot, cumparand energie echivalenta cu 17% din cerere la un pret de 1000- 1600 euro/MWh. In situatii similare s-au aflat Germania si Anglia.
Ministrul a precizat ca Romania mai dispune la ora actuala de o rezerva de putere de 10% din total si ca intrarile in productie a unor capacitati se va afce in ordinea costurilor de productie pe care le inregistreaza.
In acest moment, Romania face un import redus de electricitate din Republica Moldova in contul unor datorii pe care acest stat le are fata de Romania pentru livrari de energie care nu au fost achitate.
Costurile suplimentare provocate de producerea de energie in special in centrale termo, pe carbuni, gaze, pacura, sunt estimate la circa 3.000 mld. lei (circa 90 mil. $) pentru urmatoarele patru luni.
Ministrul a mai spus ca printre unitatile termoelectrice care au contribuit la acoperirea necesarului de energie se numara si cateva centrale a caror inchidere a fost solicitata de Fondul Monetar International, cum este cazul unitatilor de la Doicesti si Borzesti.
Consumuul de energie in 2003 a crescut deja cu 7,1 % fata de 2002, adica echivalentul de energie produsa de un grup cu o putere instalata de 350-400 MW.
Pe fondul cresterii cerrerii de energie si a crizei intervenite, ministerul a anuntat ca cei rau platnicii vor fi deconectati. Deja Electrica a deconectat, in ultimele zile, de la reteaua de energie electrica, 158 de agenti economici, printre care se numara Turol Oltenita (datorii de 4 mld. lei), Ductil Buzau (2,3 mld. lei) sau Elbac Bacau (2,5 mld. lei).
Ministrul Dan Ioan Popescu a aratat ca la Cernavoda s-a realizat o adevarata "insula din cauza aluviunilor aduse de Dunare". In acest moment, sunt acumulate 1,5 milioane mc de aluviuni la Cernavoda, din care au fost drenate doar 30.000 mc.
El a anuntat ca va prezenta joi in sedinta de guvern un proiect privind fluidizarea cursului Dunarii pentru a asigura debitul necesar racirii nu numai reactorului I,ci si II al centralei de la Cernavoda.
Proiectul necesita fonduri in valoare de 45 mil. $, care a putea fi executat in doi ani.
Seceta s-ar putea prelungi inca doua luni, potrivit specialistilor Institutului National de Meteorologie si Hidrologie (INMH).
Debitul minim al Dunarii prognozat pentru luna septembrie este de 1.600 metri cubi pe secunda, pentru octombrie urmind sa se situeze la 2.100 de metri cubi, iar in noiembrie la 2.400 de metri cubi. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO