Eveniment

Epidemia se extinde. Evitati calatoriile in zonele „rosii"

Epidemia se extinde. Evitati calatoriile in zonele „rosii"
28.04.2009, 00:00 33
1. Ce este gripa porcina?
Gripa porcina este o afectiune respiratorie acuta a porcilor, foarte contagioasa, determinata de unul sau mai multi virusi de gripa porcina de tip A. Virusul este raspandit printre porci prin aerosoli si contactat direct sau indirect. Porcii pot fi insa infectati si cu virusi de gripa aviara, cat si cu virusi de gripa umana. Uneori porcii pot fi infectati si cu mai mult de un virus, ceea ce poate permite genelor din acesti virusi sa realizeze mutatii. Desi in mod normal gripa porcina afecteaza numai porcii, aceasta boala poate fi transmisa si oamenilor.
2. Cum sunt infectati oamenii?
Oamenii sunt infectati de obicei de la porci infectati. Totusi, unele persoane au fost diagnosticate cu gripa porcina fara sa fi avut anterior un contact cu porci sau medii in care porcii fursesera transportati sau localizati. In unele ocazii, transmiterea acestui virus a fost realizata si de la om la om dar a fost realizata numai intre persoana infectata si cei cu care aceasta a intrat in contact direct.
3. Care sunt implicatiile pentru sanatatea umana?
Simptomele clinice generale sunt similare la oameni cu cele ale unei gripe de sezon, dar gripa porcina a fost intalnita atat la persoane care nu prezentau niciun simptom pana la persoane care au facut pneumonie si au murit. Deoarece simptomele infectiei cu gripa porcina sunt similare in cazul oamenilor cu cele ale unei gripe normale sau alte infectii acute ale tractului respirator superior, majoritatea cazurilor au fost descoperite din intamplare. De aceea, nu se cunoaste in totalitate cat de raspandita este aceasta boala printre oameni.
4. Putem consuma carne de porc sau produse din carne de porc?
Da. Gripa porcina nu s-a dovedit a fi transmisa oamenilor prin consumarea carnii de porc sau a produselor din carne de porc preparate corespunzator. Virusul gripei porcine este omorat atunci cand este preparat la temperaturi de 70 de grade Celsius, acestea fiind temperaturile la care sunt preparate in mod normal atat carnea de porc, cat si alte tipuri de carne.
5. Care sunt simptomele gripei porcine?
Simptomele gripei umane cu tulpina porcina sunt similare cu cele intalnite in cazul gripei obisnuite. Orice persoana care prezinta semne de gripa, febra, simptome respiratorii si care a calatorit, in ultima perioada in zonele afectate din SUA, California, Texas, Kansas, Ontario si Mexic, trebuie sa se prezinte la medic si sa evite automedicatia.
6. Cum pot sa ma protejez?
Ministerul Sanatatii recomanda intensificarea regulilor de igiena personala, in special spalatul pe maini, folosirea batistei personale pentru tuse si stranut, evitarea automedicatiei, evitarea calatoriilor in zonele afectate. In cazul in care acestea sunt inevitabile, trebuie respectate cu strictete regulile de igiena personala.
7. Ce fac daca cred ca sunt infectat?
Ministerul Sanatatii recomanda in cazul aparitiei unei boli respiratorii acute febrile izolarea la domiciliu, purtarea de masca care sa acopere atat gura, cat si nasul (inclusiv la domiciliu), anuntarea imediata a medicului de familie. In cazul in care medicul de familie nu poate sa fie contactat sau persoana nu are medic de familie, se va prezenta de urgenta la camera de garda a unei unitati de boli infectioase (spital de boli infectioase, sectia de boli infectioase).
8. Se poate muri de gripa porcina?
Daca apar complicatii, poate exista pericolul de deces. Pana in acest moment, in Mexic au fost anuntate peste 100 de decese si mai mult de 1.000 de persoane suspectate ca au fost infectate.
9. Exista vaccin?
Grupul farmaceutic Novartis a fost contactat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru dezvoltarea unui vaccin impotriva virusului gripei porcine, a anuntat luni un purtator de cuvant citat de AFP, potrivit Mediafax. In asteptarea vaccinului, Tamiflu, medicament pe baza de oseltamivir, folosit impotriva gripei aviare, este eficient pentru acest virus, potrivit OMS.
10. Sunt sanse sa ajunga in Romania?
In Europa au fost anuntate 12 cazuri suspecte de gripa porcina, in Spania, Franta si Scotia dupa calatorii in Mexic. In Romania nu au fost anuntate pana acum suspiciuni cu privire la cazuri de gripa porcina, insa exista cazuri de turisti care s-au intors in ultima saptamana din Mexic.
 
Sursa: OMS, Ministerul Sanatatii, Mediafax

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO