Eveniment

Erdogan a deschis şantierul proiectului „Canalul Istanbul”, între Marea Neagră şi Marea Marmara

Erdogan a deschis şantierul proiectului „Canalul...

Autor: Beatrice Dumitru

27.06.2021, 15:27 794

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a deschis şantierul pentru primul pod al proiectului „Canalul Istanbul”, un canal gigantic paralel cu strâmtoarea Bosfor din Istanbul, iniţiativă condamnată de opoziţie şi apărătorii mediului, notează Le Figaro.

„Astăzi deschidem o nouă pagină în istoria dezvoltării Turciei”, a anunţat şeful statului turc în timpul ceremoniei de aşezare a primei pietre a unui pod care face parte din proiect.

Această cale navigabilă lungă de 45 km ar trebui să fie o strâmtoare artificială la vest de Istanbul, între Marea Neagră şi Marea Marmara.

Rivalii îl acuză pe Erdogan că a început un proiect care va duce Turcia la o catastrofă ecologică şi la o îndatorare pe cât de mare, pe atât de inutilă.

Făcând referire la riscurile pe care le prezintă numărul tot mai mare de nave care trec prin Bosfor, Erdogan a spus că proiectul vizează, în principal, „asigurarea siguranţei cetăţenilor din Istanbul” şi permite Turciei să ocupe „cel mai important loc în comerţul internaţional”.

De asemenea, proiectul a stârnit critici în străinătate, în special în Rusia, ţară care se teme că accesul la Marea Neagră va fi facilitat pentru navele NATO.

Conform Convenţiei de la Montreux, care reglementează navigaţia pe strâmtoarea Bosfor, singura cale de acces către Marea Neagră, ţările care nu sunt riverane trebuie să notifice în prealabil trecerea navelor lor care pot rămâne doar o perioadă limitată în acest spaţiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO