Eveniment

Erste: Românii economisesc în medie 40 euro lunar, faţă de 181 în Austria

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Vlad Popescu

06.11.2013, 21:09 505

Persoanele care economisesc în România au pus deoparte, în medie, 40 de euro lunar în ulti­mele 12 luni, faţă de 181 euro în Austria sau 90 de euro în Slovacia, iar doi din cinci români preferă să economisească fără să utilizeze pro­du­se din sectorul financiar, potrivit unui raport al Erste Group.

Românii sunt pe primul loc în Europa Cen­trală şi de Est în ceea ce priveşte importanţa acor­dată de populaţie economisirii, notează Erste.

Astfel, 84% dintre români consideră că eco­no­misirea este importantă, faţă de o medie de 77% la nivelul statelor din Europa Centrală şi de Est, reiese dintr-un sondaj realizat de IMAS International pentru Erste Group.

La polul opus, economisirea este impor­tan­tă pentru 65% dintre cehi, 71% dintre slovaci şi 72% dintre austrieci.

Dintre statele din Europa Centrală şi de Est, doar Austria, Slovacia şi România au înregistrat o majorare a sumei economisite lunar de popu­laţie în ultimele 12 luni.

Doar 19% dintre români sunt satisfăcuţi de su­ma pe care reuşesc să o pună deoparte lunar, iar aproape două treimi dintre persoanele care econo­misesc în România vor să menţină sau să majo­reze în următorii cinci ani sumele acumulate.

Totodată, gradul de penetrare a produselor de economisire disponibile în sectorul financiar este încă redus în România, relevă studiul Erste.

Astfel, doar 20% dintre români folosesc în acest sens o asigurare de viaţă, faţă de jumătate dintre cehi şi slovaci.

Totodată, trei sferturi dintre români nu utili­zea­ză deloc servicii de internet banking, pro­cen­taj depăşit doar în Serbia (86%). Cehii şi slo­vacii sunt cei mai avizi utilizatori din regiune ai ser­vi­ciilor bancare online, doar 36%, res­pec­tiv 37% din­tre aceştia afirmând că nu folo­sesc in­ter­net ban­king. În Austria şi Ungaria, apro­xi­ma­tiv ju­mă­tate din populaţie nu utilizează online banking.

Ungurii sunt cel mai bine informaţi din re­giu­ne cu privire la dobânzile la carnetele sau con­tu­rile de economii şi îşi compară ratele cel pu­ţin o da­tă pe an, în timp ce aproximativ o trei­me din­tre austrieci nu ştiu valoarea dobânzii pe care o primesc la carnetele de economii, notează Erste.

Barometrul Erste Group privind econo­mi­sirea 2013 realizat de IMAS International pen­tru Erste Group analizează comportamentul, atitu­dinile, motivele şi îngrijorările oamenilor privind economisirea şi a fost realizat prin interviuri telefonice cu 500 de respondenţi din fiecare ţară, cu vârsta peste 15 ani, în Austria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, România, Serbia şi Slovacia, în septembrie 2013.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO