Eveniment

Eşec în negocierile pentru bugetul multianual al UE, de 1.000 de miliarde de euro

Eşec în negocierile pentru bugetul multianual al UE, de 1.000 de miliarde de euro

Autor: Iulian Anghel

24.02.2020, 00:07 700

Negocierile pentru bugetul multianual al UE, 2021-2027, estimat la 1.000 mld. euro, au eşuat săptămâna trecută, mărul discordiei fiind acoperirea golului de 80-90 mld. euro rezultat din plecarea Marii Britanii din blocul comunitar.

„Rezultatul este, cel puţin până în momentul acesta, dezamăgitor, nu pot să spun că s-au făcut progrese, poziţiile nu s-au apropiat“, a s-a plâns vineri preşedintele Klaus Iohannis, vizibil dezamăgit.

În ciuda tuturor mesajelor de unitate date după leave-ul britanic, banii îi dezbină pe europeni. Contributorii neţi – Austria, Olanda, Suedia, Danemarca şi Germania – vor un buget cât mai aproape de 1% din Venitul Naţional Brut(VNB). Beneficiarii, ţările din Est şi Sud, vor majorarea contribuţiilor până spre 1,1% din VNB, astfel încât măcar să nu piardă bani faţă de exerciţiul financiar curent.

România ar fi dorit să primească „anvelopa“ (totalul fondurilor) astfel încât, indiferent ce se va decide în privinţa alocărilor pe sectoare, să aibă măcar vrabia în mâna ei. Dar nu s-a stabilit nimic la finalul săptămânii trecute. În plus, „Green Deal-ul“ Comisiei, care urmăreşte să transforme UE într-o zonă neutră climatic, va cere ca 25% din bugetul UE să meargă spre proiecte ecologie (minele din Valea Jiului şi capacităţile pe cărbune din Olt vor fi închise). În vremea în care România nu are autostrăzi sau canalizări. Un fel de „chel cu tichie de mărgăritar“.

România trebuie, în zece ani,  să cheltuiască 40 mld. euo pentru a respecta planul verde, dar i se dau ca sprijin sigur doar 750 mil. euro.

AFACERI DE LA ZERO