Eveniment

Eşecul medicilor de familie în limitarea dezastrului din valul 4 al pandemiei: Dacă informarea şi educarea pacientului se făceau în cabinetul medicului de familie, acest val 4 era mult diminuat

Eşecul medicilor de familie în limitarea dezastrului...

Autor: Mirabela Tiron

24.10.2021, 11:52 14409

Medicul de familie este primul contact al pacientului cu sistemul medical şi are datoria să îşi ţină pacienţii sănătoşi, să îi informeze, să îi educe şi să promoveze sănătatea, potrivit unui oficial din Comisia de sănătate.

România are 12.000 de medici de familie care reprezintă pi­lonul de bază al sistemului de sănătate, prima linie de acţiune pen­tru apă­ra­rea şi pro­te­jarea sănătăţii oa­me­nilor. Asi­gurarea de ser­vicii de pre­venţie, de supra­ve­ghere şi de­pistare de boli cu po­ten­ţial endemo­epi­de­mic reprezintă servicii de ba­ză ce intră în pache­tul me­dicilor de familie, po­trivit con­trac­tu­lui-cadru. Cum s-a făcut pre­venţia şi in­for­marea împotriva infec­tării cu COVID-19 în cabine­tele me­di­ci­lor de familie când rata de vaccinare este de 30%, mult sub media europeană?

„Sunt convins că aveam un val 4 al pan­de­miei mult mai diminuat dacă o campanie in­formare şi educare a pacientului începea în cabinetele medicilor de familie. Am cerut şi propus o modificare a legislaţiei, să fie sus­pen­daţi temporar medicii care instigă pa­cien­ţii să nu se vaccineze“, a spus pentru ZF Daniel Coriu, preşedintele Co­le­giului Medi­cilor.

Şi ministrul interimar al sănătăţii Cseke Attila declara în presă că susţine ri­dicarea dreptului de liberă prac­ti­că pentru me­dicii care au instigat popu­laţia să nu se vacci­ne­ze. Ro­mâ­nia este co­daşă la vac­ci­na­rea împotriva COVID-19, ceea ce a con­tri­buit la dezastrul din sănătate adus de valul 4.

„Informarea şi educa­rea pacien­tu­lui sunt foarte importan­te şi trebuie să în­cea­pă în comunitate, în ca­binetul me­dicului de familie, apoi la cadrele didac­tice, preoţi, să existe un efort conju­gat“, a declarat pentru ZF medicul Gindrovel Dumitra, co­ordo­nator al grupului de Vac­ci­no­logie al So­cietăţii Naţionale de Medi­cina Familiei (SNMF) şi vicepre­şedintele SNMF.

Doar puţin peste o trei­me din cabinetele de medicină de familie s-au în­rolat în campania de vaccinare împotriva COVID-19 şi au încheiat contracte cu Casa Naţio­nală de Asi­gu­rări de Sănătate. „La data de 18 oc­tom­brie aveam încheiate 3.359 de con­tracte cu cabi­nete de medicină de fa­mi­lie pen­tru vac­ci­narea îm­potriva COVID-19, adi­că cu 35,3% din furnizorii de asistenţă me­di­ca­lă primară“, a declarat pentru ZF Adela Cojan, preşe­din­tele Casei Naţionale de Asi­gu­rări de Sănătate. Pentru fiecare persoană vac­cinată împotriva COVID-19 se decon­tea­ză suma de 40 de lei dacă vaccinul se face la cabinet şi 60 de lei pentru vaccin făcut la do­miciliu, potrivit ei.

Asistenţa medicală primară, cu toate serviciile medicale oferite, atrage însă o su­mă importantă de la Casa de Sănătate. Doar anul trecut, CNAS a decontat 2,7 mld. lei că­tre medicii de familie pentru ser­vi­ciile de asis­tenţă medicală primară, sumă ce re­pre­zintă jumătate din totalul decontărilor pe ser­viciile medicale din ambulatoriu, potri­vit raportului din 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO