Este legal să se ceară CNP-ul la recensământ? Eurostat nu ştie

20 oct 2011 Autor: Adelina Mihai

Eurostat, comisia de statistică a Uniunii Europene, a răspuns solicitării ZF privind legalitatea realizării recensământului 2011 pe baza folosirii codului numeric personal (CNP), având în vedere că membrii PSD, partidul Opoziţiei, au cerut populaţiei să nu-şi divulge CNP-urile, pentru că acestea ar putea fi folosite pentru realizarea unei baze de date pentru fraudarea alegerilor.

"Legislaţia recensământurilor realizate în Uniunea Europeană permite statelor membre să organizeze recensământul după propriile reguli. Eurostat nu dispune de informaţii detaliate pentru fiecare ţară privind organizarea recensământurilor", a spus Louise Corselli-Nordblad, reprezentantul biroului de presă al Eurostat.

Vergil Voineagu, şeful Institului Naţional de Statistică, instituţia care a început astăzi colectarea datelor pentru recensământul din 2011, a spus, într-un interviu ZF, că furnizarea codului numeric personal este necesară pentru a şti data şi locul naşterii recenzatului, astfel încât ele să poată fi prelucrate strict statistic:

"Noi doar agregăm datele pentru a furniza statistici. Identitatea se pierde în acest proces", a spus Voineagu.

Vedeţi aici întrebările la care trebuie să răspundă românii

 
Cuvinte cheie:
Recensământ 2011
, Recensământ
, recenzori
, PSD
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 8 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (8):
Anonimu' - 23 octombrie 2011, 19:25

Praf in ochi... eu sunt convins ca nu e un recensamant, se va crea o baza de date care va fi folosita in anumite scopuri. Daca vroiau data nasterii, trebuia sa ceara data nasterii, nu sa ne abureasca asa. Eu oricum nu dau CNP-ul. Cica se pierde idetitatea :)) daca au CNP-ul. Astia ne cred chiar asa de prosti ???

roveli - 22 octombrie 2011, 12:06

Uite o chestie la care nu m-am gandit. Adevarat, ce nevoie au de cnp? Pe la mine au fost , daca puneam problema asa nu il dadeam . Aici chiar se impune o discutie dar cred ca e tardiv deja.

nelu - 22 octombrie 2011, 07:13

orice institutie care prelucreaza date cu aracter personal trebuie sa inregistreze prelucrarea la Agentia Nationala Pentru Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal chiar daca stocheaza doar numele. este vorba despre legea 677/2001. Eu nu o sa imi dau CNP-ul decat daca imi arata numarul sub care Institutul National de Statistica si-a inregistrat prelucarea si o sa verific in ce scopuri a facut- o

Cris - 21 octombrie 2011, 10:39

Pai si nu inteleg, nu se pot cere data si locul nasterii? E un raspuns complet idot si stupid!

io - 21 octombrie 2011, 09:50

ca parca nu pot pune intrebarea unde s-au nascut si data nasterii ... sa fim seriosi

dictatura - 21 octombrie 2011, 09:10

De ce trebuie sa intrebam Eurostat aceasta intrebare care ne priveste pe noi romanii? Nu platim deja un guvern, parlament si o armata de funtionari a caror fisa de lucru este adminstrarea tarii? Daca dvs, intrebati Eurostat un organism paralel para EU inseamna ca nu mai avem autoritati la Bucuresti si ca le platim degeaba. Intrebati autoritatile de Bucuresti.

Galish - 21 octombrie 2011, 08:27

Normal ca nu e legal sa-l ceara. De ce mi-as da datele personale?:)) ca sa arat ca ..traiesc? ce pana mea..n-au in maternitati cei care s-au nascut si in morga cei care au murit?
nu pot face asa recensamantul? trebuie sa cheltuiasca ei bani :)) Am ajuns in RRomania :>

Andrei - 20 octombrie 2011, 19:47

Pentru INS: Nu va trebuie CNP, aveti ID-uri
Pentru PSD: Partidele nu vor primi niciodata acele asa-zise liste, intrucat este interzis prin lege, datele sunt strict confidentiale.
Pentru oameni: Nu semnati pana nu cititi totul. Angajati-va responsabil!

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide